Hlavní obsah

Eduard Ovčáček vystavuje v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 1. října v 17.00 hodin otevřel ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza výstavu grafik Eduarda Ovčáčka nazvanou Grafika je dar. Výstava je otevřena u příležitosti, kdy GVUO získala darem konvolut více než dvě stě grafických listů výtvarníka Eduarda Ovčáčka.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Eduard Ovčáček/ Grafika je dar. Ostrava. Dům umění 2.10.2015. Eduard Ovčáček.

Článek

„Tak rozsáhlá akvizice uměleckých děl je činem natolik mimořádným, že jej chceme prezentovat veřejnosti v Kabinetu grafiky v sérii krátkodobých výstav," řekl při vernisáži  Jiří Jůza. ”Expozice, které takto vytvoříme z Ovčáčkova darovaného grafického díla, jsou nejen poděkování za vzácnou donaci, ale zejména vyjádřením velké úcty osobnosti, která činí z našeho regionu místo umělecky zajímavé.”

Expozice se bude v Kabinetu grafiky v pravidelných intervalech obměňovat. Během roku budou vytaveny všechny grafické listy s motivem lettrismu, které galerie získala darem přímo od autora.

Po roce 1989 to bylo již  podruhé, kdy Eduard Ovčáček věnoval větší část svých grafických prací Galerii výtvarného umění v Ostravě. Poprvé se tak stalo v roce 1993 a tehdejší dar obsahoval rovněž několik stovek grafických listů. První díl cyklu Modrý cyklus představí album 14 grafických listů z letošního roku.

Galerie výtvarného umění v Ostravě se prezentaci tvorby Eduarda Ovčáčka, který se narodil v roce 1933 v Třinci a vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, věnuje systematicky už od revoluce. Ovčáček v roce 1991 byl spoluzakladatelem Fakulty umění při Ostravské univerzitě, kde jako profesor vedl Ateliér volné grafiky na Katedře intermedií.

V Ostravě bylo dílo Eduarda Ovčáčka vystavované na společných i autorských výstavách. Z poslední doby je možno zmínit autorskou výstavu s názvem Ovčáček !!! z roku 2012. Grafiky a asambláže z 60. let ze sbírek GVUO z roku 2007 nebo společnou výstavu Stopy ohně z roku 2009.

Expozici v Kabinetu grafiky Eduard Ovčáček/ Grafika je dar doplní také vzdělávací programy pro školy a veřejnost. Programy je možné rezervovat u lektorky Jany Sedlákové. V Domě umění GVUO je výstava otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám