Hlavní obsah

Dýňové kompozice lákají do Botanické zahrady v pražské Troji

Novinky, Vratislav Konečný

Pomalu stoupáme vinicí svaté Kláry, některé vinné hlavy jsou obalené tmavomodrými nebo světlými hrozny, řada je otrhána, nestačíte se divit, co odrůd tu pěstujeme. Od kaple svaté Kláry, patronky vinohradu, je nádherný pohled na podzimní Prahu, i Vltava se zdá být stříbrným tokem.

Foto: Vratislav Konečný

Na vinici svaté Kláry v Tróji

Článek

U nohou leží trojský zámek a nesestříhané stromové bludiště. Je to škoda, vypadá dost zanedbaně.

Ve všech tvarech i barvách - stále jsou to dýně

Kousek za zdí, dělící vinohrad od botanické zahrady u stánku s občerstvením, minouc nádherně rozkvetlé záhony plné rozličných botanických názvů, jsou ony. Královny podzimu.

Zelené bílé, samozřejmě obří oranžové a žluté, hladké, vrásčité, vroubkované, zahnuté, sudovité a hruškovité… Zkrátka rozsáhlý sortiment plodů z čeledi Cucurbitaceae

Botanická zahrada hostí do 23. října tradiční, na podzim nejvíce navštěvovanou výstavu – dýně. Volně ložené na zemi, pověšené na stojany nebo v sítích, u kterých najdete mnoho receptů této báječné zeleniny, složené do obrazců. Je to pastva pro oči, u stánku ochutnejte dýňovou polévku se zázvorem.

Meditace u vína nebo v síti

V zahradě toho plno kvete, i přes sucho je tu plno barev, na vinici stojí za to zastavit se na pár deci ve vinotéce. Pohled na město a vinohrad pod vámi je utěšený, uklidňující, než zas vpadnete do vřavy metropole.

Nevynechejte ani japonskou zahradu, tam se medituje náramně, na plochách jsou umístěny relaxační plošiny, za 200korunovou kauci vám v občerstvení půjčí deku, dalším odpočívadlem jsou houpací sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám