Hlavní obsah

Dvě třetiny lidí chtějí slavit Den otců

Novinky, Alena Lochmannová

Třetí červnovou neděli se v mnoha zemích po celém světě slaví Den otců. Letos připadá na neděli 15. června a připomeneme si ho i v České republice.

Foto: Pilsner Urquell

Podle výzkumu agentury TNS Aisa uskutečněného pro značku Pilsner Urquell 59 procent dotázaných souhlasí s tím, aby byl Den otců v ČR připomínán.

Článek

Podle výzkumu 59 procent Čechů souhlasí s tím, že Den otců by se měl připomínat. Jako nejvhodnější formu připomínky uvedli respondenti poděkování, dárek či pozvání na pivo.

Den otců není na rozdíl ode Dne matek a Dne dětí v ČR oficiálně uznávaným svátkem. Po celém světě se ale slaví již více než 100 let, ve velké většině zemí třetí neděli v červnu.

Za Dnem otců stojí žena - Sonory Smart Doddová, která v roce 1910 uspořádala oslavu pro svého ovdovělého otce jako poděkování, že se postaral o výchovu šesti dětí. Z této spontánní oslavy ve městě Spokane na západním pobřeží USA se stal fenomén a v roce 1966 byl Den otců v USA oficiálně uznán.

Podle výzkumu agentury TNS Aisa uskutečněného pro značku Pilsner Urquell 59 procent dotázaných souhlasí s tím, aby byl Den otců v České republice připomínán. Ve výzkumu zároveň 17,5 procenta lidí odpovědělo, že si osobně tento den připomínají. Jde o vzestupný trend, před dvěma lety odpovědělo na tuto otázku kladně jen 8 procent respondentů.

„Přes 48 procent lidí z těch, kteří svátek slaví, svému otci jednoduše pogratulují. Dalších 40 procent otce překvapí dárkem a téměř 36 procent jej chce pozvat na pivo. Pozvat na pivo chce přitom tátu každoročně čím dál více lidí, zároveň klesá počet potomků, kteří svému tátovi pouze pogratulují,” informoval senior brand manager Pilsner Urquell Lukáš Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám