Hlavní obsah

Dvě šumavská muzea mají návštěvníkům stále co nabídnout

• Aktualizováno
Novinky, Jan Kaše

Žihobce a Nezdice jsou malé šumavské obce, vzdálené od sebe pouze pár kilometrů. Kromě překrásné přírody, která je obklopuje, se mohou pochlubit i vlastními muzei.

Foto: Jan Kaše

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Článek

Malé a útulné

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích, které zahájilo provoz v roce 2013, nabízí pohled do historie pečení chleba či zpracování dřeva. Část expozice je věnována i světnici a jejímu vybavení.  

I když muzeum není příliš velké, neznamená to, že se zde nenajde místo i pro uspořádání výstavy. V průběhu července a srpna sem můžete zavítat na Křížovou cestu faráře Františka Daniela Mertha, jak zní název výstavy. 

Samorostovou křížovou cestu si tento farář vytvořil na pavlači fary ve Strašíně v roce 1974.

„Teď je tu po deštích tak krásně, že si vůbec nezastesknu. Právě dnes odpoledne jsem se toulal za Pohorskem, to už je k 1000 metrům a bylo tam tak krásně. Louky voní horským kvítím, naši, co s nimi jezdím, trhali lomikámen (žlučník), a já s malou pilkou mezi střemchami jsem si hledal a vyřezal pár samorostů, dělám si totiž z nich křížovou cestu,“ psal Daniel Merth v roce 1974 Vladimíru Holubovi.    

Od prostého lidu na zámek

Když opustíte muzeum v Nezdicích, kde jste se seznámili s životem prostého lidu, můžete se přesunout do nedalekých Žihobec, které jsou úzce spjaty s historií rodiny Lamberků.

„Lamberkové byli starý rakouský, korutansko-kraňský rod, který lze sledovat už od počátku 13. století. Některé statky v jihozápadních Čechách, mezi nimi Rábí, Žichovice a Žihobce, zakoupil několik let před svou smrtí pasovský biskup, kardinál a diplomat Johann Filip z Lambergu (1651 - 1712),“ dočteme se na stránkách www.zihobce.eu.

Bývalý zámek dnes slouží kromě jiného jako muzeum, kde se můžete seznámit s historií této obce a jejího okolí.

Simonetta

Muzeum Lamberská stezka je ale známé také díky nejrůznějším akcím, které se zde pořádají. Přízemí muzea totiž poskytuje dostatek prostoru pro výstavy a přednášky.

V červnu byla například zahájena výstava s názvem Trať se ztrácí ve tmě…, věnovaná spolupráci Káji Saudka a České speleologické společnosti.

Od července mohou návštěvníci obdivovat obrazy Simonetty Šmídové, která od roku 1997 pravidelně vytavuje po celé České republice. 

Její obrazy jsou velice citlivě zpracované a nechybí jim nápad a překvapení. Nečekaně do nich umisťuje nejrůznější věci a předmět, symbolizující určité pocity a možná i touhy. Například na dokonale propracovaný strom v krásné podzimní krajině umístí houpačku. Ten, kdo na ní usedne, může pak pozorovat vzdálený kostelík a v klidu přemýšlet.

Za zmínku stojí rovněž „přetékání“ obrazů do rámů. Skvělý nápad, který umocňuje něžnost díla této malířky. Divák tak může mít pocit, jakoby ho obraz vtahoval do sebe.

Malá pozvánka na závěr

Od pátku 22. do neděle 24. července se v další zdejší obci uskuteční Strašínské hudební slavnosti, které se odehrají ve známé dominantě této lokality - v kostele Narození Panny Marie. Podle organizátorů by měla být přístupná i farní zahrada, kde budou probíhat výtvarné dílny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám