Hlavní obsah

Dva radostné adventní večery se skupinou SlovaCzech

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při svém koncertním putování po Čechách, Moravě a Německu vystoupila folklórní skupina SlovaCzech na dvou vánočních koncertech v Praze.

Foto: Zuzana Rožková

Eva Šušlíková ze skupiny SlovaCzech

Článek

Po oba večery byla Praha třpytivě zasněžená a  chladivě zamrzlá. Avšak ti, kteří nepodlehli pokušení zůstat doma, se díky skupině SlovaCzech rozehřáli dokonale.

Hravost a pohoda jejich koncertů  jsou hlavními  atributy, samozřejmě také vysoká hudební kvalita. Čtyři mladí umělci, Adéla Mišoňová, Eva Šušlíková, Josef Žák a Viktor Slezák, se poznali při studiích v cizině a dnes v zahraničí žijí, studují a pracují. Stále však mají v sobě radost a živelnost lidové české, moravské a slovenské hudby. Na svých koncertech ji s potěšením rozdávají mezi posluchače.

Při obou koncertech jsme měli možnost svátečně naladit svá srdce u koled, ale i úlevně odpoutat myšlenky a s chutí si zazpívat při dalších písničkách. První koncert v úterý 14. prosince se konal v hotelu Jalta. Za Nadační fond na podporu vážné hudby velice děkujeme managmentu hotelu za podporu a za jejich překrásný vánoční stromeček, u kterého SlovaCzech naděloval své hudební dárky. Atmosféra byla kouzelná, za oknem poletovaly sněhové vločky a my poslouchali Adélku, jak hraje spiccato, a žasli nad využitím hudebních nástrojů při písničce o žábě.

Ve středu 15. prosince se uskutečnil druhý koncert ve farním klubu u chrámu Panny Marie Sněžné. Kromě adventně laděných skladeb, které jsou na počátkem prosince vydaném CD V půlnoční hodinu, na obou koncertech zazněly i písničky z prvního CD SlovaCzechu.

Podle značného zájmu o obě nahrávky bylo zjevné, jakou oblibu si tato výjimečná čtveřice u svých posluchačů získává. Za podporu při organizaci druhého koncertu za nadační fond vřele děkujeme bratrům františkánům a za veselou náladu posluchačů sympatickému vinaři, panu Flajšíngerovi a jeho vynikajícím moravským vínům.

Momentkové fotografie z obou akcí najdete na webu nadačního fondu www.nfpodporahudby.cz. V sídle nadačního fondu si můžete objednat či zakoupit oba zmiňované CD disky skupiny SlovaCzech. Adélo, Evo, Josefe a Viktore, do příštího roku vám přejeme jen to nejkrásnější, a ať vám nástroje stále skvěle ladí.

Reklama

Výběr článků

Načítám