Hlavní obsah

Dva největší ptáci Evropy navštívili jih Moravy

Novinky, Jiří Šafránek

V těchto dnech se objevil pelikán bílý na Střední nádrži vodního díla Nové Mlýny. Ornitologové zjistili, že k nám přiletěl až z Izraele. Dalším výjimečným ptačím návštěvníkem je drop velký, který před lety hnízdíval na Znojemsku. Nyní k nám vzácně zalétá z Rakouska nebo z Maďarska.

Foto: Jan Havránek

Drop velký a pelikán bílý přiletěli na jižní Moravu.

Článek

Pelikán bílý je největším vodním ptákem Evropy. Hnízdí v deltách velkých evropských řek, jako je například Dunaj. Váží 5 až 15 kilogramů a má rozpětí křídel až 3 metry. Živí se rybami, které chytá do velkého zobáku s vakem. U nás se objevuje velmi vzácně a většinou se dlouho nezdrží. Jde totiž o poměrně plachého ptáka, který vyhledává rozsáhlé vodní plochy, kde jej nikdo neruší.

Ornitologové jej pozorovali již začátkem července na Střední nádrži vodního díla Nové Mlýny, potom u rybníka Nesyt a nyní se zdržuje opět na Nových Mlýnech. I přes jeho velikost není snadné ho zahlédnout, protože je plachý a lidem se vyhýbá.

Dalším výjimečným ptačím návštěvníkem jihu Moravy je drop velký, který před třiceti lety hnízdil i na Znojemsku. Nyní se zde objevuje pouze občas na potulce. Drop je velký stepní pták, který dává přednost polní krajině. Váží 8 až 15 kilogramů a má rozpětí 210 až 240 cm.

Pokud budete mít štěstí a potkáte na jihu Moravy dropa velkého nebo pelikána bílého, tak dejte vědět ornitologům, kde jste je viděli. Přispějete tak k jejich ochraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám