Hlavní obsah

Dva klokánci a tamaríní dvojčata jsou novými mláďaty v děčínské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara se začínají rodit i mláďata, přírůstky zaznamenali například v děčínské zoo. Událost je to velmi radostná - novorozenci jsou klokani rudokrcí a miniaturní opice tamaríni.

Foto: zoo děčín

Z bezpečí mámina vaku

Článek

S odchovem klokanů rudokrkých začali v zoo teprve v roce 2014. První klokáně se narodilo minulý rok, teď mu přibudou dva partneři ke hrám.

Klokan koukal na návštěvníky, návštěvníci na klokana

„Pohled na mládě vykukující z klokaního vaku byl v loňském roce pro návštěvníky naprostou novinkou. Letos si to užijeme dvojnásobně. Klokaní kapsy mají totiž plné obě samice,“ raduje se z přírůstků mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Jeden z klokánků už z vaku vykukuje. Nepotrvá dlouho a brzy z něj už i vyskočí. Přesné datum narození klokánků ošetřovatelé neznají, protože podobně jako u jiných vačnatců se mláďata rodí značně nedovyvinutá a jejich přítomnost ve vaku jsou schopni zaznamenat až po určité době.

40 týdnů v "pytli"

„Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů. Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě,” dodala Alena Houšková.

Přišli, měli se rádi a mají dvojčata, tamaríni se rozmnožili

S odchovem tamarínů žlutorukých, miniaturních opiček, začala zoo na podzim loňského roku. Dvojčata se narodila po zhruba 140 dnech březosti v pátek 4. března.

„Převážnou část péče věnuje mláďatům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci,“ vysvětlila Alena Houšková.

Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů (váha dospělého jedince se pohybuje mezi 400 až 550 gramy). Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností. Pohlaví mláďat není prozatím známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám