Hlavní obsah

Dusot koní a třesk dřevců po staletích opět zněly hradem Loket

Novinky, Pavel Reichard

Po několika staletích se od zdí hradu Loket opět odrážel zvuk koňských kopyt a třesk turnajových zbraní. Tradiční Slavnosti purkrabího Půty, které o uplynulém víkendu na tomto hradě proběhly, totiž přinesly dosud nevídanou novinku – nefalšovaný rytířský turnaj.

Foto: Pavel Reichard

Rytířský turnaj na koních se na hradě Loket uskutečnil v rámci Slavností purkrabího Půty poprvé. Skupina Štvanci byla v těžkých podmínkách excelentní.

Článek

„Snažíme se každý rok přinášet do programu něco nového, ale tento rok jsme se rozhodli pro zcela radikální změnu,“ nastínil hlavní pořadatel programu Petr Dočkal. „Pokud vím, tak na Lokti dosud nikdy neproběhly jezdecké ukázky. Není divu, ono tady na té skále není pro koně dost místa. Přesto jsme zariskovali a zkusili připravit turnajové kolbiště.“

Díky úsilí loketských organizátorů na místě hlavní scény vzniklo obří pískoviště, na kterém mohly jezdecké ukázky proběhnout. Hlavní slovo pak už mělo umění jezdců a koní brněnské skupiny Štvanci. Brilantní souhra jezdců a koní byla k vidění v ukázkách barokní drezúry, vrcholem však byl skutečný rytířský turnaj.

„Není tu dost místa pro více koní, takže jsme museli program přizpůsobit pouze pro dva jezdce,“ vysvětlil představitel temného rytíře Šumburka Robert Šlapanský. „Je to zážitek, pohybovat se na koni v úrovni střech okolních domů,“ dodal s úsměvem při pohledu přes zábradlí vyhlídky do podhradí Lokte.

Nadšení tisíců návštěvníků Slavností purkrabího Půty dokázalo, že programový krok novým směrem byl bezpochyby správný. A tak se milovníci historie a obdivovatelé jednoho z nejzachovalejších gotických hradů mohou těšit, co organizátoři připraví příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám