Hlavní obsah

Dům umění v Ostravě vystavuje ruské malby a kresby z přelomu 19. a 20. století

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská galerie má ve svých sbírkách přes 2 300 maleb. Část z nich patří do umělecké sbírky se zahraničním původem. Její součástí je také 150 uměleckých děl ruského, především realistického a moderního umění z období konce 19. a první poloviny 20. století.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.8.2018 Ilja Jefimovič Repin, Vyznání lásky( 18889-1897), olej, plátno

Článek

Více než 30 z nich, převážně malby a kresby i větších formátů, se představuje od 1. srpna na výstavě Píseň duše / Ruské umění ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě. Kurátorem je ředitel instituce Jiří Jůza. Výstava bude veřejnosti zpřístupněna do 9. září.

„Vznik ruské sbírky obrazů v ostravské galerii se datuje do předválečného období, kdy Eduard Šebela věnoval do galerijní sbírky drobnou malbu Paříž v noci - Rue de Rivoli od Alexejeviče Korovina. Obraz s ohledem na pařížský původ rozšířil tehdejší sbírku evropského umění. Dnes je ruská sbírka GVUO vedle ruské sbírky Národní galerie v Praze nejvýznamnější v České republice. Je pozoruhodné, že v Evropě se největší počet děl ruského klasického a realistického umění nachází hned po Francii právě v České republice," řekl Jiří Jůza.

Výstava prezentuje nejen umělce, kteří se účastnili v tak zvaných putovních výstav, jejichž prostřednictvím se malíři snažili popularizovat ruské realistické umění. Mezi peredvižniky patřili například Ilja Repin, Vasil Vasilevič Vereščagin, Ivan Ivanovič Šiškin, Franc Alexevič Rubó a Semjon Gavrilovič Nikiforov.

„V jejich dílech je přítomná jak citlivost ke společenským problémům, tak i ruskému člověku. Jejich prostřednictvím vznikl nový kánon ruské duše. Spojením s realistickou formou však postupně došlo k jeho mystifikaci a později i k propagandistickému zneužití,” dodal Jiří Jůza.

Dům umění je otevřen od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na výstavu činí: 40 Kč plné, 20 Kč zlevněné. Vstup zdarma pro seniory a v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám