Hlavní obsah

Dům kultury Ostrava žil o víkendu hudbou a tancem

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu a v neděli 15. a 16. prosince probíhala v největším sále Domu kultury Ostrava soutěž v tanečním sportu Super taneční liga dospělých. Akci organizoval taneční klub Trend Ostrava spolu s Tanečním klubem Jarky Calábkové Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.12.2018 Taneční víkend v Domě kultury v Ostravě.

Článek

Soutěž v tanečním sportu byla zahájena v sobotu, kdy se konala Supertaneční liga dospělých zakončena Gala programem s finále, který natáčela Česká televize.

„Po dva dny jsme spolu s Tanečním klubem Jarky Calábkové pod vedením tanečního mistra Miroslava Kuchaře a jedním se spolumajitelů tanečního klubu Trend Jaroslavem Kučerou pořádali soutěž v tanečním sportu. V neděli probíhala Moravskoslezská divize soutěže ve sportovním tanci pro kategorie děti do 9 let, juniorů do 12 let, juniorů do 15 let a dospělých ve výkonnostních kategoriích E, D, C, B. V neděli tančilo zhruba 240 párů, o den dřív dalších 20 párů. Odhadem se soutěže i s návštěvníky, rozhodčími a doprovodem zúčastnilo asi 2000 lidí. Soutěže probíhaly ve standartních a v latinskoamerických tancích. Dětské kategorie ještě tančily polku,” informoval majitel tanečního klubu Trend Ostrava Jaromír Riedel.

V neděli se v sále DKO střídaly taneční dvojice sportovního tance nejprve v semifinále dospělých kategorií E, D, C, B a také v kategoriích juniorů. Další kolo byly finále, kde postoupilo vždy v každé závodní kategorii šest nejlepších tanečních dvojic. Na kvalitu sportovního tance dohlíželi rozhodčí, kteří sledovali taneční dvojice a ty nejlepší propouštěli do finále.

„Při soutěžním tanci rozhodčí sleduje v prvé řadě pohyb a rytmus v souladu s hudbou. Druhým faktorem je držení těla. Třetím základním hlediskem je soulad partnerů. Základním hodnocením páru rozhodčími je udělená známka jedna až šest, přičemž jedna je ta nejlepší. Existují samozřejmě ještě další pomocná kritéria, ale bodové hodnocení je základní,” uvedla jedna z rozhodčích, Michaela Riedlová z TK Trend Ostrava.

Závěrem nedělního odpoledne a večera proběhla finále dospělých a juniorů a následně rozhodčí vyhlásili nejlepší tři dvojice v taneční soutěži sportovního tance.

V kategorii B se na prvních třech místech umístili:

1. Majtyka Jakub a Galuszková Zuzana, TJ Marendi

2. Gilar Ondřej a Nováková Eva, Fryčovice

3. Hranický Filip a Matušová Tereza, Ostrava

Taneční klub Trend Ostrava byl založen v roce 1998. Od svého založení sídlí v prostorách katolického domu ve Staré Bělé. Majiteli klubu jsou Jaromír Riedel a Jaroslav Kučera.

Taneční klub Jarky Calábkové Ostrava byl založen 24. dubna 1961 váženou osobností tanečního světa Jarkou Calábkovou. Dnes vede klub taneční mistr Miroslav Kuchař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám