Hlavní obsah

Dům Českého Švýcarska ohromuje zázraky naší krajiny

Novinky, Vratislav Konečný

Bizarní pískovcová města, divoké bystřiny, hluboké lesy plné zvěře. Rozhledny a boží muka, skalní hrádky, podstávkové domy, roubenky. Krajina jako z české hymny, zemský ráj to napohled. Perfektně připravenou expozici s přesahem do sousedního Saska najdete v krásnolipském Domě Českého Švýcarska.

Foto: Vratislav Konečný

krajinou božích muk

Článek

Pověsit exponáty na stěny, případně je uzavřít do vitrín s hromadou doprovodného textu, tak si mnozí kurátoři představují uspořádání výstavy. U páté zaskleniny vás to už přestane bavit a z textu nevíte nic.

Interaktivita je to, co přiláká návštěvníka, co ho přinutí zajímat se o viděné dál, získávat nové informace. Přesně to se povedlo v Domě Českého Švýcarska, nádherného koutu severních Čech, na výstavě České Švýcarsko - život, tajemství, inspirace.

Atraktivitou je názorná jednoduchost

Dům působí nejen jako výstavní plocha, ale také jako vzdělávací a informační centrum. Tematicky jsou to dvě oddělení, v přízemí je několik panelů, zdánlivě pouhé zvětšené fotografie, ale při pohledu zblízka zjistíte, že s promítacími obrazovkami, skrytými zásuvkami, v nich jsou například motýly, brouci... K tomu si můžete poslechnout zvuky lesa, odborný výklad do sluchátek v češtině a němčině.

Jedním ze zimních lákadel Českého Švýcarska je Jeskyně víl, nachází se nedaleko od města. Zima pod skalním převisem vytváří neskutečnou nádheru v podobě stovek ledových krápníků. Zde jsou v miniverzi, v kruhovém panelu. Nestačí se jen na ně podívat zdálky, musíte vstrčit do malé jeskyně hlavu, abyste slyšeli zvuk kapající vody, která ten div vytváří.

Kraj je plný rozhleden, miniaturní stojí v rohu s výhledem na obří fotku německého skalního města Bastei. Skvěle je nainstalováno zátiší božích muk, další panel vám připomene množství skalních kapliček, reliéfů v pískovci, smrt posledního rysa. Jste v kraji větrných i vodních mlýnů...

Podle lososů k Andersenovi

Do podzemí se podle dřevěných schodů táhne imitace lososí cesty, kterou se dravé ryby vracejí do svých domovů. A v podzemí? Dětský ráj, tady se učí hrou. Na třech obrazovkách promítaný vznik Země s exponáty pod plátny, čedič, zkameněliny. Můžete si poslechnout zvířecí hlasy ze starého gramofonu s troubou.

Sklářství bylo pro oblast typické, proč nezkusit složit pár střepů? Krajinu navštívila řada známých osobností, třeba skladatel Weber nebo pohádkář Andersen, jenž o tom sepsal i spisek. O jeho návštěvě, první v roce 1831, jsem neměl tušení. Čechy navštívil několikrát a je také průvodcem zlatého hřebu expozice. V kinosále budete 17 minut u filmu Krajina tajemství fascinováni krásou, nahromaděnou na několika stech čtverečních kilometrech. Snímek s výbornou hudbou, jež ho podmalovává, vás přesvědčí, pokud jste to nebyli ještě schopni poznat, že je tu zemský ráj. Centrum spolupracuje se saskou stranou a můžete zde získat vstupenky na německé akce. Pokladna nabízí množství materiálů a jsou zde velmi příjemní a ochotní lidé.

Dům Českého Švýcarska, Křinické náměstí 1161/10, Krásná Lípa 407 46, Tel.: + 420 412 383 413, Fax: +420 412 383 230, E-mail: informace@ceskesvycarsko.cz, Web: www.ceskesvycarsko.cz, Skype chat: isdcskl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám