Hlavní obsah

Důl Michal v Ostravě hostil třetí zastavení TECHNO TRASY Fajneho léta 2013

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TECHNO TRASA virtuálně spojuje dvanáct objektů technického rázu. Objekty jsou spojeny s tradicí hornickou, hutnickou, strojírenskou, železniční dopravy, automobilového průmyslu, ale také s hasičskou technikou. Třetím zastavením na cestě po TECHNO TRASE byl v sobotu 10. srpna Důl Michal.

Foto: Josef Zajíc

TECHO TRASA Fajne léto 2013. Zastavení na Dolu Michal.

Článek

Projekt Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji má prezentovat Moravskoslezský kraj jako oblast plnou technických atraktivit a přilákat zájemce z celé České republiky k návštěvě zajímavých míst, které kraj nabízí.

Po návštěvě Areálu vodního mlýna Wesselsky v Loučkách u Oder 3. srpna a Kosárny v Karlovicích ve Slezsku o den později navšívili zájemci v sobotu 10. srpna Národní kulturní památku Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích.

Základy Dolu Michal byly položeny v roce 1842. Těžba byla ukončena v roce 1993 a v roce 1994 přebralo areál dolu ministerstvo kultury, které zde zřídilo Průmyslové muzeum.

V areálu na louce vedle monumentální těžní věže vysoké 41,5 m připravili pořadatelé  TECHNO TRASY Fajneho léta 2013 zajímavé atrakce pro děti a jejich rodiče. Kromě toho, že se návštěvníci mohli seznámit s technickými údaji dolu a s průvodcem navštívit bývalý těžní areal, mohli si vyzkoušet řadu interaktivních atrakcí připomínající řadu těžkých a náročných prací na šachtě.

Ve stánku Jak chutná Moravskoslezsko nabízeli přítomným návštěvníkům zdarma jako ochutnávku bůčkovou roládu plněnou drůbežími játry a slaninou, zelný a bramborový salát a sladkou kaši z celozrnné pšenice s máslem. Podle šéfkuchaře Ladislava Slonšíka na každém setkání se bude zdarma nabízet a podávat jiné krajové jídlo.

V doprovodném kulturním programu vystoupil ve 14 hodin ostravský bluesman Pepa Streichl, v 15.30 rocková ostravská skupina Naked Floor a v 17 hodin pobavila děti i jejich rodiče známá skupina Maxim Turbulenc. Po celý den programem provázel v hornickém oděvu moderátor Marcel Gajdáček z Viking agency z Havířova.

V neděli 11. srpna se sešli zájemci v Pivovaru Radegast v Nošovicích.

V sobotu 17. srpna pořadatelé zvou zájemce na prohlídku Úzkokolejné dráhy Třemešná - Osoblaha, Slezské Rudoltice. V neděli 18. srpna 2013 pak bude setkání na TECHNO TRASE Fajneho léta 2013 v Technickém muzeu Tatra v Kopřivnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám