Hlavní obsah

Dubá zve k návštěvě výstavou, přírodním koupalištěm i unikátní technickou památkou

Novinky, Petra Volejníková

V Dubé v neděli 29. července končí putovní výstava s názvem Někomu život, někomu smrt k 70. výročí operace Anthropoid. Kromě výstavy zve město na Českolipsku a jeho blízké okolí případné návštěvníky na další zajímavá místa.

Foto: Květa Šírová

Zleva: předseda ANLET pplk. Ing. J. Houška, autorka J. Svitáková, brigádní generál S. Hnělička, starostka Mgr. Z. Šepsová, hejtman Mgr. S. Eichler

Článek

Výstavou se město Dubá připojilo k připomenutí 70. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Vernisáž se uskutečnila 25. června za účasti hejtmana Libereckého kraje Mgr. Stanislava Eichlera, autorky výstavy Jindry Svitákové, předsedy sdružení ANLET (Asociace nositelů legionářských tradic) pplk. Ing. Jaroslav Houšky a čestného hosta, předsedy liberecké jednoty Československé obce legionářské brigádní generála Stanislava Hněličky, nositele Řádu bílého lva a francouzského Řádu čestné legie.

Výstava je věnována především českým vlastencům - odbojářům, kteří neváhali obětovat své životy za svobodu své vlasti. Výstava a doprovodná publikace, která je k zakoupení v infocentru města, byly zpracovány na motivy knižní trilogie historika Jaroslava Čvančary Někomu život, někomu smrt a knihy Heydrich.

Za zmínku stojí také netradiční výstavní prostory, kterými je bývalá městská šatlava s dochovanými celami a původními prvky.

Výstava je přístupná do 29. července denně od 8 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 8 do 16 hodin.

Přírodní koupaliště a sušárna chmele

Po návštěvě výstavy je možné navštívit z nejbližšího okolí města krásné přírodní koupaliště Nedamov s autokempem. Část jeden a půl kilometru dlouhé cesty příjemně stíní stará lipová alej. Děti i dospělí mají kromě koupání i možnost vyžití na nově zřízených herních a posilovacích prvcích, které nechalo město instalovat. Tradiční součástí kempu je minigolf, samozřejmé ze zapůčení šlapadla a loděk. Černý rybník je také vyhlášeným rybářským areálem.

Cestou ke koupališti můžete udělat na okraji města směrem na Mšeno odbočku a prohlédnout si unikátní technickou památku - sušárnu chmele, jejíž, v Čechách neobvyklé, kruhové sušící věže s kopulovitým zastřešením jsou vidět zvenku. Vnitřek sušárny bude přístupný opět v rámci Dnů Evropského dědictví v sobotu 15. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám