Hlavní obsah

Držitelem putovního poháru závodu 24 hodin na kole se stal Milan Jaroš z Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Společnost Rozhoupej město Ústí nad Orlicí spolu s vrtochy počasí, které předvedlo během dne čtvero ročních období, v neděli 3. července v 10 hodin uzavřela vytrvalostní závod 24 hodin na kole, v kterém našlo ověření své fyzické i psychické zdatnosti 60 závodníků z České republiky a Slovenska.

Foto: Stanislava Dvořáková

Příbytek Milana Jaroše z Ústí nad Orlicí bude rok zdobit putovní pohár za ujetých 653,2 kilometrů během 24 hodin na kole.

Článek

Začátek sobotního startu závodu 24 hodin na kole na trase okruhu 9,2 kilometrů směrem Hylváty Dlouhá Třebová proběhl za krásného letního dne. I když předpověď počasí nebyla příznivá, na elánu závodníkům neubrala.

A tak v pohodě s průměrem trvání okruhu 16 minut se jezdilo do 16.30 hodin. Dvojí zahřmění pak přineslo řádný bouřkový liják. Naštěstí předpovídaná silná bouřka se Ústí nad Orlicí vyhnula. Počasí však získalo aprílový charakter s občasným deštěm, občas i docela vydatným. To trvalo celou noc až do ranních 9 hodin, kdy znovu nastalo pravé léto.

Nepříznivé počasí mělo i pozitivní stránku. Proti minulému roku nikdo nezkolaboval z důvodu přehřátí, což si ujetím 386,4 kilometrů vynahradil Valer Matuška z Prahy, kdy v roce 2015 pro nevolnost musel závod vzdát. Obdobně v pořádku na 4. místě s 524,4 kilometry dojel nejstarší (kalendářním věkem nikoli elánem a výkonem) závodník Milan Richter, který v minulém roce pro zdravotní potíže z horka skončil se 460 kilometry na 13.  místě.

Na letošní počasí si nikdo nestěžoval, i když části oblečení se sušily, kde se dalo. Koneckonců bylo na každém závodníkovi, kdy jel v dešti a kdy se schoval. Kdo však chtěl zvítězit, nesměl ztrácet čas. Milan Richter, který jel i v prudkém dešti, přiznal, že to zas tak snadné nebylo. Brýle se použít nedaly a s očima plnýma vody jel prakticky po slepu. Vypětí z noční jízdy pak dalo zapomenout na nepříjemný ranní chlad.

Této nepohody byli ušetřeni mladiství, kteří směli jezdit jen do 22. hodiny a po přikázaném spánku znova od 6 hodin ráno. Mezi nimi se již potřetí na start dostavil pětiletý Paťa (Patrik Kosek z Hradce Králové, kterého po celou jízdu bedlivě a obětavě doprovázela maminka). Nově se objevil jedenáctiletý Tomáš Omelka z Bystřice pod Hostýnem, kdy jeho dědeček prozradil, jak získávají nové členy. V jejich Veteran cycling teamu jsou jako členové uvedeni i Eduard a Martin ročník 2015. Na udivený pohled, jednoduchá odpověď: „Proč ne, když již nyní jezdí za kolem v kočárku.”

Během besed rychle uběhl čas a v 11 hodin začalo vyhlašování výsledků. V kategorii koloběžek si pořadí rozdělili mezi sebou čtyři závodníci EKOVELA z Pardubic v pořadí Libor Kment, Marian Burkart, Pavlína Blabolilová a Jiří Dlabal.

V kategorii tříčlenných družstev na 1. místě skončil Renova race team z Dolních Libchav (Pavel Morávek, Petr Váňa, Gabriela Matějíčková) 809,6 km před týmem Parničáci z České Třebové a USTA IBK (Ústí nad Otlicí, Hradec Králové).

Ve dvoučlenných družstvech zvítězil 2x Cree Midar Příbor (Radim Šimeček, Kristián Škoda) s 809,6 km před TJ Sokol UO Orlické Podhůří-Říčky a KSK HYALGEL TEAM Hradec Králové.

Borci do 15 let se stali Robin Morávek z D. Libchav 349,6 km, Tomáš Omelka 331,2 km a Tomáš Rudolecký z Prahy 331,2 km.

V kategorii jednotlivců putovní pohár za 1. místo získal Milan Jaroš 653,2 km před Karlem Hartmanem 634,8 km a Petrem Mackem 552,0 km (všichni Ústí nad Orlicí).

Poděkování pak patří Matouši Pořickému, Daliborovi Adamovi, Nele Adamové a dalším 15 dobrovolníkům za dokonalé pořadatelské zajištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám