Hlavní obsah

Druhý ročník "Živého fotbálku" uspořádalo skautské středisko Dýmka Habartov

Novinky, Aleš Plevka

Po loňské vydařené premiéře, kdy na turnaj jeho účastníci pěli veskrze jen chválu, se habartovští skauti rozhodli, že se na tento úspěch pokusí navázat a uspořádat toto sportovní klání po roce opět. Volba termínu padla na sobotu 19. května a čas výkopu byl stanoven na desátou hodinu dopolední.

Foto: Aleš Plevka

Vítězný tým domácích a také pořádajících Odpadlíků

Článek

Setkání mělo znovu mezinárodní charakter, neboť do Habartova kromě čtyř týmů domácích a jednoho z Krajkové rádi zavítali spřátelení skauti z nedalekého německého Marktredwitzu. Celkem se tentokrát v turnaji utkalo šest týmů.

Krátce před 10 hodinou mohl vůdce střediska Dýmka Lukáš Kecal Cupal všechny přivítat a stručně je seznámit s průběhem celé akce i jednoduchými pravidly hry, která je zvětšenou variantou oblíbeného stolního fotbálku, kdy jsou hráči ve formacích připoutáni na svá místa u kovových tyčí. Poté již nic nebránilo tomu, aby se zápasy rozběhly na plné obrátky.

Hrálo se nejspravedlivějším systémem každý s každým, a to na dvakrát pět minut. Počasí sportovcům přálo, bylo slunečno, ale žádné vedro, zkrátka panovaly ideální sportovní podmínky.

Byť by se na první pohled mohlo zdát, že díky kovové konstrukci a pevně přiděleným místům se jedná o vesměs statickou hru, opak je pravdou. Hráči byli nuceni rychle se přesouvat zleva doprava a navíc svádět urputné souboje o míč s protihráči, kteří byli jen několik decimetrů vzdáleni, kteří se však natahovali, seč jim síly stačily, aby soupeřům jejich záměry co nejvíce zkomplikovali.

Nezřídka tak člověk obdržel i pěkný kopanec nebo jeho kop vyšel zcela naprázdno, neboť záludný protivník mu zpoza jeho zad míč nečekaně odkopl. Připočteme-li k tomu navíc poměrně kluzký terén a ten fakt, že míč leckdy přistál někomu i ve tváři, o akci nebyla v žádném případě nouze.

Vše se naštěstí kromě modřin a drobných oděrek obešlo bez vážnějšího zranění a všichni tuto drobnou bolestivou daň platili s nadhledem a úsměvem na tváři. Vyhrát chtěl samozřejmě ale každý, a tak nikdo nedostal nic zadarmo.

Mimo kovovou klec panovala v areálu pohodová atmosféra. Hráči i diváci rádi využili možnosti posedět na čerstvém povětří a vzájemně mezi sebou poklábosit. Většina dětí se pak zabavila při výrobě vlastních originálních placek, které si účastníci odvezli na památku. Připraven byl i chutný oběd v podobě kuřete a ke kávě se více než hodily domácí buchty.

Asi ve čtrnáct hodin bylo dobojováno. Dva týmy však nasbíraly shodný počet bodů, a tak se vzájemně dohodly, že si to o prvenství rozdají v dodatečném zápase. V něm nakonec byli o pouhý jeden gól šťastnější pořádající Odpadlíci, kteří se mohli radovat z vítězství. Druzí skončili Myšáci z Krajkové a bronz bral tým Myavoni. Dále následovali Tictaci, Princezny a šestou příčku obsadili hosté z Německa.

Všechny týmy obdržely diplom a účastnické listy, nádherný dort a členové prvních třech týmů navíc i krásně vyvedenou perníkovou medaili. Mnohé z nich záhy mizely v útrobách svých majitelů.

Celá akce se povedla na jedničku. Všichni bez ohledu na konečný výsledek a národní příslušnost si nevšední den skvěle užili a většina z účastníků se na ni za rok určitě zase vrátí. Závěrem se sluší poděkovat všem organizátorům a v neposlední řadě pak také projektu "Přátelství bez hranic", který je financovaný z prostředků Evropské unie, Cíl EÚS a který toto setkání finančně podpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám