Hlavní obsah

Druhá lednová sobota proběhne v Dobrušce a okolí ve znamení Tříkrálové sbírky. Přípravy vrcholí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K doplnění nabídky zdravotnických pomůcek v charitní půjčovně, podpoře sociální služby osobní asistence, přímé pomoci rodinám v sociální tísni a rodinám s postiženým dítětem i podpoře aktivit v rámci projektu Adopce na dálku poslouží výtěžek Tříkrálové sbírky 2020 pořádané Farní charitou Dobruška.

Foto: Dana Ehlová

Ředitelka Farní charity Dobruška Ing. Jana Poláčková během žehnání koledníkům Tříkrálové sbírky 2019.

Článek

V kraji pod Orlickými horami – na Dobrušsku, Opočensku a v Týništi nad Orlicí - se tentokrát Tříkrálová sbírka uskuteční v sobotu 11. ledna.

Ing. Jana Poláčková, ředitelka Farní charity Dobruška, k organizaci řekla: „Přípravy jsou v plném proudu. V pondělí jsem osobně obešla dobrušské školy a provedla „nábor“ dětí. Už navečer se pak prostřednictvím sms, e-mailů i osobně začali hlásit první dobrovolníci – králové. Jejich schůzka proběhne ve čtvrtek 9. ledna v 18 hodin v pastoračním centru.“

Pro Dobrušku a místní části je třeba sestavit 45 skupinek, to znamená nejen 135 koledníků, ale také 45 vedoucích z řad dospělých. I ti už jsou na seznamu účastníků. Pokyny obdrží v pátek 1o. ledna v 18 hodin, když mezitím dojde k úřednímu zapečetění pokladniček.

Ještě než se tříkrálové sestavy vydají 11. ledna dopoledne na svoji pouť „za světlem dobrých skutků“, shromáždí se v kostele sv. Václava v Dobrušce, kde dostanou požehnání ke splnění významného poslání.

Slavnostnímu okamžiku ovšem předchází mnoho neviditelné práce. Vše je samozřejmě organizačně velice náročné, ale zkušenosti z mnohaleté organizace Tříkrálové sbírky se tu projevují na každém kroku a vše klape na jedničku.

Vedle skupinek koledníků, které při své pouti doslova rozsvítí celé město i desítky přilehlých obcí, však kompletní zajištění takto mimořádné akce není možné bez dalších dobrovolníků a dobrovolnic, kteří připravují občerstvení, horký čaj, předem vaří guláš a také vozí skupinky do vzdálenějších lokalit, stejně jako bez těch, kteří převezmou od koledníků pokladničky plné finančních darů a pečlivě je zaevidují.

Výtěžek Tříkrálové sbírky na Dobrušsku, Opočensku a v Týništi nad Orlicí se veřejnost tradičně dozvídá během zhasnutí vánočního stromu na náměstí F. L. Věka v Dobrušce. Letos se tak stane v neděli 12. ledna krátce po 17. hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám