Hlavní obsah

Dřevěné lávky přes Úpu připomínají slavné madisonské mosty

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři dřevěné kryté mosty se pnou přes Úpu v obci Suchovršice poblíž Úpice. Focení podobných objektů přineslo nehynoucí slávu v romantickém filmu Madisonské mosty s Clintem Eastwoodem a Meryl Streepovou. Americké bohužel zničil požár, v Suchovršicích nad Úpou se ještě žádný film netočil.

Foto: Vratislav Konečný

Dřevěný most v Chebu přes Ohři

Článek

Největší most stojí v obci, postavil ho v roce 1922 tesařský mistr Josef Macek z nedaleké České Skalice. Věšadlový most je technickou  památkou, unikátní nejen u nás, ale i evropského významu. Je dlouhý 26 metrů, šířka 4 metry. Druhé mosty jsou již skromnějšími stavbami. Další most, silniční, krytý, se nachází v Havlovicích u Babiččina údolí.

V Lucernu Kaplový most téměř shořel

Nejznámější a nejstarší most na světě stojí ve švýcarském Lucernu, bohužel už jen kopie. Lomený most Kapellbrücke s vodní věží a se vzácnou malířskou výzdobou z valné části v roce 1993 zničil požár. Ještě že byl předtím renovován, restaurátoři mohli po letech usilovné práce most v plné kráse obnovit. Spojuje Staré město s Novým.

Známá je lenorská rechle

U nás jsou známé další mosty a lávky, třeba v Černvíru na Svratce, nebo v Radošově na Karlovarsku, dřevem je obložený most přes Ohři v Chebu, známý je také most v Pekle nad Zdobnicí.

Mezi dřevěné mosty je třeba počítat i rechle, zakryté lávky, z nichž se regulovala plavba dřeva po řece, jakou je třeba vodákům známá a nově zrekonstruovaná v Lenoře.

Pozoruhodný je i krytý most u zámku v Novém Městě nad Metují, klenoucí se nad zahradou.

Také v Praze se uvažovalo o stavbě dřevěného mostu, měl stát v místě řetězového, později Mostu legií.

Krása dřevěných kostelů a zvonic

Ve východních Čechách najdete krom dřevěných mostů i památky sakrální, a není jich málo. U kostela v Kočí u Pardubic stojí nádherný dřevěný kostel, přístup k němu je po dřevěném mostku. Nejstarší dřevěný kostel na našem území je zasvěcen svatému Václavu, nachází se v Broumově.

Skvost lidové architektury najdete ve Slavoňově, rozhodně stojí za návštěvu, zrovna jako hřbitovní kostel ve Rtyni v Podkrkonoší, v Hradci Králové, Kozojedech, Českém Jiřetíně, Loučné Hoře. Některé z kostelů mají dřevěné věže – Hronov Padolí, Skuhrov nad Bělou, nádherný příklad lidové architektury uvidíte ve Slatině nad Úpou, dřevěná zvonice stoji vprostřed obce. Zvonice u nás se dělí na dva základní typy – čtyřboké a polygonální, jsou zcela specifické.

I Praha má své dřevěné stavby - na svahu Petřína v Kinského sadech stojí přenesený řecko-katolický kostel svatého Michaela archanděla, dřevěnou zvoničku najdete v Hostivaři nebo v Radlicích.

Jsou jich desítky i stovky, jsou součástí krajiny a historie. Rozhodně si nezaslouží ostrý nůž a hloupé monogramy a symboly, jimiž se do nich svou pomíjivost někteří jedinci snaží vrýt.

Reklama

Výběr článků

Načítám