Hlavní obsah

Dřevěná fantazie má jméno Země děda Praděda

Novinky, Vratislav Konečný

V Jiříkově u Bruntálu si budete připadat jako v Jiříkově vidění. Mezi více než 250 dřevěnými sochami v nadživotní velikosti dominuje desetimetrový Praděd, dále 154členný betlém v životní velikosti či rozpracovaný největší dřevěný obraz na světě. Některé z děl jsou zapsány v Guinessově knize rekordů.

Foto: Vratislav Konečný

Největší socha v galerii, 10metrový Praděd

Článek

Pradědova galérie u Halouzků

Naprosto nenápadná dědina tři kilometry od hradu Sovinec ukrývá  největší dřevěnou sochařskou expozici u nás. Sochař Halouzek s několika dalšími pomocníky tu každoročně na svět přivedou nové otesánky.

Monumentální galerie zčásti v přírodě, z části v několika objektech se rozkládá na čtyřech hektarech, v areálu dančí farmy. Nádherné paroháče můžete pozorovat z plošiny, přitom se kochat řezbami a děti mohou řádit na některém ze zvířátkových kolotočů.

Od vládce Jeseníků k betlémům

Pradědova socha měřící 10,4 metru a vážící 15 tun, je opřena o čelní stěnu galerie. Když si stoupnete k jejím nohám, jste opravdu nicotní.

Kdykoli sem zavítáte, něco se otesává přiřezává, nebo vyřezává. Exponáty neustále přibývají, a vy jen zíráte, co se z obyčejného dřeva dá vytvořit. Unikátní jsou betlémy, od roku 2008 tu mají svou vlastní galerii. Ne všechny jsou ze dřeva, vystaveny jsou i  i keramické.

Milovníci sov si tu přijdou také na své, na blízkém hradě Sovinci najdete další dřevěná díla. Jedním z unikátů je obří obraz Děda Praděda, který kdysi stál umístěný v dřevěné rozhledně na vrcholu Pradědu. Obojí bylo zničeno a Halouzka vytvořil repliku. Skládá se ze 24 lipových kmenů, má rozměry 2,2 m krát 5x5 m, také je v české Guinnesově knize rekordů.

Určitě zaujme obří socha medvěda kodiaka, krokodýl, nebo některé pohádkové bytosti jako například drak. Toho má obec ve znaku, tak ho Halouzek přitesal „jen“ desetimetrového.  

Kdyby se vám zachtělo prohlídky s výkladem, je po předchozí domluvě možná. A protože dřeva se nenajíte, je v areálu i příjemná restauračka. Vše je otevřeno celoročně, v zimě to tu má také své kouzlo, jen se sem hůř dostanete. Otevřeno je celoročně včetně svátků: léto (1. 4. - 30. 10.) 10 - 18 hod., zima 10 - 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám