Hlavní obsah

Dramacentra České republiky se poprvé setkávají v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Historickou událostí je První setkání dramacenter České republiky, které se uskuteční ve dnech 15. až 17. listopadu v Ostravě na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava. Střediska dramatické výchovy budou prezentovat své nejzajímavější lekce, které děti vzdělávají prostřednictvím dramatické výchovy.

Foto: Josef Zajíc

Alternativní scéna DLO: Příběh pana Barvičky začíná. Tomáš Volkmer a Hana Galetková 15.11.2012

Článek

Ve dnech 15. až 17. listopadu se na alternativní scéně ostravského divadla loutek představí dramacentra z Ostravy, Olomouce, Brna, Prahy a Plzně s celkem šesti dramatickými dílnami, jejichž tématy jsou například šikana, násilí, demokracie, odlišnosti jedince, hrdinství, zrada a další. Pro nejmladší děti jsou připraveny lekce zaměřené na spolupráci, rozvoj imaginace, čtenářství a představivost.

"Jde o jedinečnou akci v rámci celé ČR. Pořádá ji Asociace dramacenter České republiky ve spolupráci s ostravským loutkovým divadlem," uvedl Pavel Němeček, vedoucí Sdružení D v Olomouci a jeden ze zakladatelů Asociace. "Mezi hlavní cíle Asociace patří především vytvářet vhodné podmínky pro fungující i nově vznikající dramacentra, tedy centra divadla a výchovy, a sledovat a podporovat jejich činnosti," dodal Němeček.

Ve čtvrtek 15. listopadu se v 9 hodin na alternativní scéně DLO představil Theatr ludem, Ostrava a Loutkové divadlo Ostrava prostřednictvím Terapie s loutkou - hraní a vzdělávání s panem Barvičkou. Pro děti se školky připravila MgA. Hana Galetková s Tomášem Volkmerem úžasnou, pohodovou, tichou a veselou terapii pro děti do 5 let. Děti pomocí loutky pana Barvičky procházely dějem, který si sami částečně vymyslely a tak pomyslná cesta pana Barvičky k nalezení kamarádky byla vydlážděná poskoky, skoky, smíchem, nápady i nenápady. Prošly neznámou krajinou přes devatero hor a údolí, musely i překonat moře k vytouženému cíli. Našli Mašličku pro pana  Barvičku.

V 10.30 pak již netrpělivě čekali prvňáčci ze ZŠ Šeříkové z Ostravy-Zábřehu na Lucii Mecovou z Centra tvořivé dramatiky z Prahy, která děti interaktivní formou seznámila s knihou vynikajícího výtvarníka, ilustrátora, filmaře a dramatika Jiřího Trnky Zahrada. Lucie navodila atmosféru tím, že si děti poslechly úryvek z knihy, a pak je vedla k tvořivosti, nápaditosti, a představivosti. Děti si mohly děj tak trochu "překroutit", aby byly opět dovedeny zpět ke knize, kterou si mohou postupně přečíst (nebo jim ji přečtou rodiče).

Odpoledne ve 13 hodin proběhla Bitva (O hrdinech) - divadlo ve výchově na téma svoboda, zodpovědnost, demokracie. Předvedlo divadlo Johan, o. s. z Plzně.

Od 16.30 je k vidění výstava Když divadlo učí... Návštěvníci se budou moci zúčastnit besedy s Keithem Homerem, ředitelem Redbridge Drama Centre v Londýně.

V pátek 16. listopadu se bude prezentovat Sdružení D z Olomouce a SDV Labyrint SVČ Lužánky z Brna. V sobotu 17. listopadu bude První setkání dramacenter České republiky ukončeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám