Hlavní obsah

Drahanská vrchovina - místo, kde působila paraskupina Jermak

Novinky, Marek Zugárek

S Tišnovem je spojen nejen vysoký vrch Květnice, významné naleziště vzácných minerálů, nebo cisterciácký klášter Porta Coeli v nedalekém okolí. Asi čtyři kilometry odtud se nachází také obec Šerkovice, kde došlo na sklonku války k tzv. "šerkovické tragédii".

Foto: Marek Zugárek

Pohled na město Tišnov z vrchu tišnovské rozhledny na kopci Klucanina (410 m n. m.)

Článek

Kolem deváté hodiny večerní, klepe na dveře hájovny Ždanov smluvený signál. Kousek od něj čekají komisař Železňak, velitel partyzánské skupiny "Jermak" Nikolaj Ivanovič Dmitrijev spolu s Petrem Birjukovem.

Na klepání nikdo nereaguje, Ždanov chytá za kliku a s připravenou zbraní vchází do světnice, za ním Železňak. Okamžitě se po nich vrhají převlečení příslušníci gestapa. Ždanov stačí ještě vystřelit a zasáhne lampu v kuchyni. Světnicí se rozhostí úplná tma a po krátkém boji leží oba partyzáni zpacifikováni vedle sebe na podlaze. 

Hned jak slyší Nikolaj Dimitrijev střelbu, vyráží společně s Birjukovem ke dveřím hájovny, ale dostane zásah přímo do prsou, zapotácí se a padá k zemi.

Jsou obklopeni skupinou asi čtyřiceti příslušníků gestapa, kteří jsou celou dobu ukryti v okolním lese, a Birjukov zasažen do ramene prchá přes zahradu vedle hájovny. Podaří se mu přeskočit dřevěný plot, kde mu uvízne jeho křivák a jako zázrakem se mu podaří uniknout do hloubi lesa. On jediný přežije toto vyzrazené setkání členů štábu partyzánského oddílu Jermak.

Tyto dramatické události, se odehrály 26. února 1945 v obci Šerkovice na Moravě, nedaleko Tišnova. Toho večera přišel o život u šerkovické školy velitel ruského oddílu Jermak Nikolaj Dimitrijev, kam byl dopraven po přestřelce a prohledání hájovny gestapem, na saních. Později po následném měsíci mučení přišli o život i další dva zajatí partyzáni, kteří byli popraveni v brněnských Kounicových kolejích.

Patnáctičlenný oddíl byl letecky vysazen koncem září 1944 na Drahanské vrchovině, kde měl za úkol nejprve sbírat důležité informace o pohybu německých jednotek a rozšiřovat partyzánské oddíly. Skupina Jermak působila na Prostějovsku, Olomoucku, Vyškovsku, v okolí Poličky a Velkého Meziříčí. Do konce války nashromáždila více než 200 spolubojovníků z řad uprchlých ruských zajatců, ale také našich českých vlastenců.

Později nezůstalo jen u shromažďování těchto údajů, členové skupiny zaměřili se také na diverzní operace, kdy se například během jedné z těchto akcí podařilo 10. dubna 1945 poškodit most na trase Jihlava-Brno. Ten neustál přejezd vagónů s německými vojáky a několik z nich se zřítilo do řeky Jihlavy.

I mezi nimi se však našli takoví, kteří začali pracovat pro gestapo, tzv. "provokatéři", na oko zůstávali členy partyzánských skupin, ale za zády poskytovali brněnskému gestapu informace, které vedly mimo jiné také k vyzrazení schůzky v šerkovické hájence tehdejšího hajného Vladimíra Hejmaly. Ten i se svou manželkou byl po zatčení převezen do koncentračního tábora Mauthausen, kde oba zemřeli mučednickou smrtí.

Vzpomínka na ně je připomenutím nejen hrdinství a odhodlaností ruských partyzánů k vítězství spojeneckých vojsk, ale také nebojácnosti našich dědů a babiček, všech těch, kteří jim poskytovali stravu, materiální pomoc či úkryt. Mnozí z nich tím také zaplatilo daní nejvyšší, svým životem.

Při návštěvě Tišnova, nezapomeňte kromě jiného navštívit tišnovskou rozhlednu na kopci Klucanina (410 m n. m.), nebo tišnovské muzeum, kde najdete ztracený "křivák" Petra Birjukova, který jej upustil při pronásledování u šerkovické hájovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám