Hlavní obsah

Drábské světničky (nejen) vlivem turistiky pozvolna mizí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy se neomrzí putování po skalních hradech Českého ráje, ať jdete z Valdštejna skalním městem na Hrubou Skálu, z Frýdštejna na Vranov, nebo z Drábských světniček na Valečov. Zvláště na podzim, kdy je příroda nádherně zbarvená a výhledy do kraje jsou daleko působivější.

Foto: Vratislav Konečný

Nádherné jsou výhledy do kraje, tedy do míst nezasažených člověkem

Článek

Jedna z nejhezčích partií Českého ráje, pozůstatky skalního hrádku Drábské světničky „korodují“ nejen přírodními vlivy, ale také velký počet návštěvníků dává měkkému pískovci, který je přilepen na čedičový suk Mužského, zabrat.

Pískovcové skály, a hlavně jejich těžko přístupné vrcholy, sloužily už v dávnověku jako útočiště obyvatel, později bývaly opevňovány a do skal zatesány příbytky. Bylo tomu tak i u Drábských světniček. Sedm pískovcových bloků vybíhajících z plošiny Mužského bylo osídleno již v mladší době kamenné, kdy se lidé začali zabývat zemědělstvím a pastevectvím. Skály jim sloužily jako útočiště, což se protáhlo až do doby druhé světové války, kdy se tu také schovávali partyzáni z řad horolezců.

Ale nás zajímá doba daleko pozdější, kvůli které lezeme na výhledové plošiny, drápeme se do skal po žebřících a kocháme se tím zbytkem přírody, který jsme ještě nestačili zničit.

V husitských válkách katolická pevnůstka

Od Mužského vede lesní cesta, v borovém lese je možné tu a tam najít nějakou babku nebo holubinku, letos ale nic moc. Ve 13. století stál na skalách hradek, dřevěný, po husitských válkách obnovený, plošiny byly spojeny můstky, schodišti, zachovalo se 18 do pískovce vytesaných komůrek a 6 chodeb.

Důmyslné opevnění, jehož model mají v mnichovohradišťském zámku, doplňovaly palisády a dřevěné nástavby. Krom obydlí tu byla modlitebna i věznice. Po bitvě u Lipan zůstaly světničky opuštěny, útočistě poskytovaly před vojsky pustošícími kraj za třicetileté války.

O původu hradu se nic neví, nápisy, které byly ve svatyni, zničili časem návštěvníci. Hrad byl v husitských dobách zřejmě v rukou katolíků, zatímco nedaleko stojící Valečov byl se zázemím opěrnou baštou husitů. Z vyhlídkových plošin je výhled na část severních Čech – Bezděz, Ralsko, hřebeny Jizerek a Krkonoš.

Od Drábských světniček vede parádní procházka kolem zříceniny Klamorna na Valečov, který je jednou z nejhezčích zřícenin Českého ráje, Trosky samozřejmě vedou.

Když Machna vládla hradu

Bratři Bartoš s Bernardem z Valečova psaní “k učení husitskému přivinuli se s velikou horlivostí od jeho počátku, třebaže sousedíce s mocnými katolickými pány, měli proto mnohé potíže“ píše se o  majitelích Valečova, skalního hradu s mohutným palácem nad vsí Bosní posazeným. Zbudován byl počátkem 15. století. 

Přátelé Jana Žižky škodili zejména Jindřichovi z Vartenberka, který hrad vypálil, a paní Machnu, vdovu po jednom z bratří, uvěznil na Děčíně. Zřejmě pokračovala v mužových šlépějích.

Majitelé se tu střídali, skála k bydlení moc nebyla, nakonec tu přebývalo v 18. století úřednictvo mnichovohradišťského panství.

Valečovská zřícenina je velmi romantická, točily se tu pohádky Lotrando a Zubejda, Rumplcimpcampr, ve skalních obydlích v okolí žila na počátku minulého století chudina.

Nejhezčí je zjara, když pod hradem kvetou třešně.

Reklama

Výběr článků

Načítám