Hlavní obsah

Dovolenou je možné prožít i na salaši, například v rakouských Korutanech

Novinky, Roman Mašín

Vymoženosti civilizace nás stíhají všude. Proto se často lidé vracejí na dovolené k přírodě a spartánskému způsobu života. Jedna z méně známých možností pro dovolenou je alpská salaš. V rakouských Korutanech jich najdete mnoho a na jižní straně Alp nebudete trpět chladem ani ve vyšších nadmořských výškách.

Foto: Roman Mašín

Anderlsee leží jen kousek od salaše. A to přímo na hranici Korutan a Salcburska. Můžete se tu cítit jako doma, protože patří Karlu Schwarzenbergovi.

Článek

Existuje několik webových serverů s nabídkou agroturistiky (Urlaub am Bauernhof), kde je zvláštní sekce alpských salaší (Almhüte). My jsme vybrali salaš ve výšce necelých 2000 m n. m. nad hranicí lesa a tím s lepším výhledem do krajiny.

Nejbližší civilizace je statek majitelů salaše v údolí, vzdálený 5 km po prudké kamenité cestě plné zatáček. U nich lze nakoupit mléko a mléčné výrobky z vlastní produkce. Obere Sandrisserhütte, jak se salaš jmenuje, leží uprostřed krásných pastvin nad údolím řeky Krems. Přímo naproti se rozkládá přírodní park Nockberge se známou vysokohorskou silnicí.

Salaš vypadá z dálky jak perníková chaloupka, posazená na malou plošinku v poměrně strmých pastvinách. Celá je pokryta dřevěnými šindeli. Přestože sem nevede elektřina, vodovod ani kanalizace, je tu příjemný komfort. Na průčelí a západní straně střechy jsou solární panely, které vyrábějí elektřinu pro vnitřní osvětlení a eventuální nabíjení mobilu nebo notebooku, pokud se nechcete vzdát civilizace úplně. V chatě je vodovod, sprcha a splachovací WC. Voda je přivedena samospádem z pramene asi 50 metrů nad chatou. Je tak lahodná, jak může být jen alpská pramenitá voda. Voda teče před chatou i do přírodní dřevěné studny, která slouží také jako chladnička, tu v chatě nenajdete.

Obere Sandrisserhütte má tři podlaží. Suterén s WC, koupelnou a saunou, vytápěnou saunovými kamny na dřevo, chladným sklípkem na potraviny nebo víno a místností k posezení třeba právě u vína, pokud počasí není zrovna příznivé, což se ovšem v Korutanech moc často nestává. V přízemí je sednice, kde se jí, vaří a je tu i rozkládací gauč pro dvě osoby. Sporák na dřevo obsahuje i bojler na teplou vodu, takže při vaření se současně ohřívá voda na sprchování nebo mytí nádobí. Vedle je poměrně velká spíž. V zadní části salaše je kůlna, kde je především zásoba dřeva na topení. V podkroví jsou 2 ložnice s celkem 5 lůžky a dětskou postýlkou.

Jezero zve k návštěvě

Dovolená na salaši je příjemná, vzhledem ke korutanskému klimatu je i v této výšce přes den v létě příjemně v jarních teplotách okolo 20 stupňů. Nejbližším, i když ne úplně nejsnadnějším výletem je návštěva blízkého jezera Anderlsee. To leží vzdušnou čarou jen asi 1 km, ale nejdříve musíte překonat hodně strmý svah, což zabere i fyzicky zdatnějším minimálně 20 minut.

V Anderlsee můžete i rybařit, ale je nutné si vyřídit povolenku u Karla Schwarzenberga, kterému jezero patří. Ale můžete vyrazit i po hřebenech dále, turistické stezky jsou tady značené a v chatě najdete sadu map. Protože se jde přes pastviny, kde se volně pasou stáda dobytka, je třeba se seznámit s bezpečnostními pokyny, které jsou na chatě i v češtině. Pokud sjedete autem dolů, nedaleko jsou dvě krásné horské silnice - Nockalmstrasse a Malta Hochalmstrasse nebo se můžete jet vykoupat k jezeru Millstättersee.

V každém případě je dovolená na alpské salaši nezapomenutelným zážitkem a kdo ji jednou okusí, určitě si ji ještě zopakuje.

http://www.urlaubambauernhof.at/Sandrisser

Reklama

Výběr článků

Načítám