Hlavní obsah

Doutník a destilát musí mít vyváženou chuť, říká doutníkový sommeliér Ladislav Čížek

Novinky, Vratislav Konečný

Klikatá je pražská Týnská ulička, jakoby vystřižená z Foglarových Rychlých šípů. Nebo snad tu bloumá policejní rada Vacátko a pověstná mordparta? Obojí zdá se možným býti. Čas tu pospíchá, místy se však zastavil. Na ulici libý dým kvalitního tabáku, ani destilátové aroma nepronikne.

Foto: Vratislav Konečný

Páně Čížkovo království.

Článek

To musíte otevřít dveře Monkey Tobbaco Shopu a vnořit se do atmosféry newyorského klubu. Opičáci se na mě šklebí ze stěn dlouhé úzké místnosti, od baru se usmívá sommeliér Ladislav Čížek, průvodce světem tabáku. Víno mi buď chutná, nebo ne. Že by mi někdo uměl doporučit k destilátu, samozřejmě vysoce kvalitnímu, a tudíž i patřičně nelevnému, doutník, aby se chutě snoubily jak brusinky se svíčkovou od babičky, to jsem ještě nezažil. Znalci, nechť se neošklíbají, možná zase neznají jiné věci.

Na stolku leží krabice se základními typy doutníků. Pro mě krátké a silné, dlouhé a tenčí.  A teď si, chlape, vyber. Nevyberu, nenalítnu, nechci se tu rozkašlat. Monkey shop je jakousi předsíní vedlejšího baru. Ten je zařízen ve stylu newyorských barů 30. let minulého století, destilátů jsou tu jak ve sbírkovém muzeu. Monkey není jen obchod, ale místo určené pro setkání, kde doutníková kultura je povýšena na gastronomický zážitek.

Whisky, doutník, čokoláda

„Jakému destilátu dáváte přednost?“ ptá se Čížek. Jsem rád, že to vzal z druhé strany, a přiznávám whisku. Mám rád bourboun, ale kdo by odolal japonské osmnáctileté. Že tento ušlechtilý nápoj destilují i Indové je pro mne překvapením. „Každý nápoj má svůj protějšek v doutníku, jde o to, najít zákazníkovi optimum, většinou se ale shodneme dost brzy,“ říká Čížek.

Bez ledu destilát pouští svém aroma rychleji, teď si ještě k tomu zapálit. Nechci mít tmavým tabákem spálené chutové pohárky, hodlám „japonce“ vychutnat, tak si nechávám poradit – dlouhý tenčí doutník Panatela. „Rády je kouří i ženy, na veřejnosti by byly středem pozornosti. Cigarety nevnímáte, ale doutník je u žen stále dost raritní,“ dodává Čížek. Jejich návštěva v klubu není nic mimořádného, dokáží si vychutnat šampaňské nebo destilát s dlouhým kouřem zrovna tak jako kávičku s dortem v oblíbené kavárničce.

Destilát zvolna klouže po patře, k zjemnění chuti se servíruje i plátek čokolády. Kombinace výborná a to mi sommeliér dělá exkurz po destilátových zadních chutích, požitcích, které jsou rozvinuté při správné pití. „Doutník si u nás můžete vychutnat s malým občerstvením, případně můžete vyzkoušet oblíbené degustační menu tzv. flights  - 6 druhů rumů či 6 druhů whisky servírované spolu s doutníkem dle vašeho výběru," dodal. Na doutník vám připraví kroužkovou etiketu dle přání, třeba s portrétem.   

Slavní doutníkáři

Nejznámější kuřáci doutníku nepochybně byli Mark Twain, J. F. Kennedy, Winston Churchill, Fidel Castro.

Mezi ženami už v 18. století francouzská spisovatelka George Sandová, která řekla: „Doutníky jsou posledním útočištěm mužské hegemonie. Jestliže ženy chtějí svrhnout nadvládu mužů, musí je začít kouřit.“ Sandová měla následovnice jako kupř. mexickou malířku Fridu Kahlo, nebo herečku Sharon Stone.        

Reklama

Výběr článků

Načítám