Hlavní obsah

Doubravka uctila své hrdiny

Novinky, Jaroslav Kreisinger

V úterý 25. dubna proběhl v parku na Habrmannově náměstí v Plzni Doubravce vzpomínkový akt k uctění památky letců Západočeského aeroklubu a rodáků z Doubravky.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Přítomným zahrál Junior orchestr

Článek

Týkal se příslušníků čs. zahraničního letectva RAF ve Velké Británii za II. světové války Karla Pavlíka, Václava Šindeláře a Aloise Záleského.

Mezi hosty nechyběli rodinní příslušníci, zástupci města Plzně, armády, Leteckého historického klubu Plzeň, Svazu letců ČR - Letci Plzeň nebo plzeňské odbočky Českého svazu bojovníků za svobodu.

Přítomným zahrál Junior orchestr.

V 16 hodin zahájil vzpomínku starosta Plzně Doubravky Michal Chalupný, který vyzdvihl statečnost a odvahu pilotů.

S osudem pilotů seznámil přítomné předseda Leteckého historického klubu Plzeň Václav Toman. Všichni tři stateční vojáci byli členy Západočeského aeroklubu v Plzni.

Seržant Karel Pavlík byl sestřelen během operace Circus 157 dne 5. května 1942. Operace RAF zvané Circus, které začala RAF provádět od 10. ledna 1941, znamenaly určitý taktický manévr spočívající v tom, že se značné množství britských bombardérů vydalo bombardovat cíle v Německu i jinde v Evropě, přičemž je doprovázel také značný počet stíhačů. 

Václav Šindelář tragicky zahynul 19. dubna 1943 při cvičném letu na Spitfiru. Příčinou pádu letadla byla zřejmě porucha na kyslíkovém přístroji.

Alois Záleský létal na doprovodné akce se spojeneckými bombardéry. Jeho osud se zpečetil několik měsíců před koncem II. světové války. 9. února 1945 při cvičném letu hlásí pilot, že má poruchu motoru. Vrací se zpět na základnu. Tam už nedoletěl. Jeho letoun se roztrhl ve vzduchu.

Následovaly hymny historická Československá a britská. Na závěr došlo k položení květin k desce umístěné na budově konzervatoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám