Hlavní obsah

Domovský advent zahájil slavnostní program a smrk se zlatou hvězdou

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pondělí 2. prosince začala v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí pátým ročníkem akce Domovský advent. Zahájení bylo tradičně uvedeno slavnostním programem a rozsvícením jednoho z rostlých smrků v areálu domova.

Foto: Stanislava Dvořáková

Symbolem Domovského adventu se každoročně stává přizdobený smrk, který roste v areálu domova.

Článek

Temný podvečer prvního adventního týdne se spoře prolétajícími světélkujícími ledovými vločkami přivítal u mohutného smrku v areálu Domova důchodců v Ústí nad Orlicí klienty domova, které na vozíčcích přivezly pečovatelky i seniory opírající se o chodítka, včetně jejich blízkých, kteří je doprovázeli, i řadu dalších návštěvníků z města.

Tradičně se konala velká slavnost, které se vžilo označení Domovský advent, a je doprovázena programem uvádějícím vánoční svátky.

Pro starší generaci je nostalgickou připomínkou dávné doby, kdy aspoň na chvilku se mohou vrátit do dětských let. To navíc navodily hravé texty veselých písniček v podání dětského pěveckého sboru Čekanky místní Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.

„Jak tomu je neuvěřitelně dávno,” dalo se vyčíst ze zasněných tváří. S podmanivými melodiemi koled se náhle rozzářil v plné kráse letitý rostlý smrk. „Zlatá hvězda - vrátila se pohádka mládí,” šťastná vzpomínka se promítla v letmém úsměvu na tvářích přítomných babiček a dědečků. Jak se kdysi radovali z vánočního stromečku a s jakým nadšením zapalovali prskavky. I tato radost jim byla dopřána s hořící prskavkou v ruce, jako ve vánočním snu.

Tak skončilo venkovní posezení s poklidem nadcházející vánoční atmosféry, která je bude do příštího roku provázet při pohledu z okna na nasvícený smrk.

Další program v teple společenského sálu byl určen zejména jejich blízkým a hostům. Představa Vánoc je spojena s nadělováním dárků. Že tento příjemný pocit z radosti obdarovaných se nevytrácí ani ve vyšším věku, byla důkazem řada předmětů, které byly klienty po celý rok k tomuto účelu připravovány.

Na vyzdobeném stole se objevila mimo malovaných perníčků a marmelád ze sklizně domovské zahrady řada korálkových ozdob i nápaditých dekoračních předmětů.

Nechyběl ani adventní věnec, na kterém čekala na zapálení první svíce Naděje, neboli proroků. I další svíce přinášejí nejkrásnější poselství - Mír a Přátelství, které vrcholí o zlaté neděli rozsvícením poslední andělské svíce s posláním Láska.

Reklama

Výběr článků

Načítám