Hlavní obsah

Domov Na Pustaji Křešice oslavil půlstoletí od svého založení

Novinky, Jiří Růzha

Ve čtvrtek 12. června oslavili zaměstnanci a uživatelé služeb CSP Litoměřice, hudbou, tancem a dobrým jídlem, padesáté výročí od založení křešického Domova Na Pustaji. Záštitu nad akcí měl radní Ústeckého kraje Martin Klika.

Foto: Jiří Růzha

Z oslav 50 výročí založení Domova Na Pustaji Křešice - ocenění klienti se zastupitelem ÚK P.Csonkou (vlevo) a ředitelem CSP Litoměřice Ing.J.Vinklerem

Článek

Od první zmínky budově, kterou nyní obývá na 43 klientů a klientek, pochází z roku 1879, kdy se v dokumentech píše o jakémsi Chateau De Pustaj – tedy zámek na samotě, pustině. Na přilehlých stráních se od nepaměti pěstovala vinná réva a budova sloužila hlavně jako vinárna, hotel, ve sklepeních se zpracovávalo víno.

Po nezbytných úpravách se v květnu roku 1964 otevírají dveře nově vzniklého Ústavu sociální péče pro mládež svým prvním klientům. Od roku 1998 je to již zařízení pro dospělé občany a od dubna 2009 jsou zde umístěny i ženy. Průměrný věk uživatelů služeb je 50 let. Nový název zařízení zcela vystihuje ten původní z konce 19. století - Domov Na Pustaji.

I když budova má svoji historii, zařízení je opravdu Domovem pro své klienty. Mimo poskytovaných sociálních služeb zde naleznou i bezpečné zázemí, kulturní a sportovní vyžití a hlavně milý a ochotný personál, který se 24 hodin denně stará o vše co přísluší k chodu celého zařízení a k tomu aby se zde uživatel služeb cítil opravdu co nejlépe.

Pro toto vše byly oslavy kulatého výročí opravdu velmi pěkně připravené a opravdu zdařilé. Již dopoledne ukázali záchranáři z Hasičského sboru Terezín vyprošťování raněného z vozu a každý si mohl sáhnout na hasičskou výzbroj.

Ovšem hlavní oslavy vypukly úderem třinácté hodiny. Po slavnostním projevu vedoucího DNP Křešice Mgr. O. Körbera přednesli svoje zdravice zástupce Ústeckého kraje, předseda výboru pro zdravotní a sociální věci P. Csonka, dále pak ředitel Centra sociální pomoci příspěvkové organizace, pod kterou DNP Křešice patří, Ing. J. Vinkler. Mezi hosty byla i vedoucí odboru sociálních věcí kraje P. Lafková a mnoho dalších hostí z kraje a zařízeních spadajících pod CSP Litoměřice.

Po obdarování šesti klientů, kteří do DNP nastoupili před padesáti lety, se přidala ke zdravicím i další zařízení CSP a mile všechny překvapil dort od zařízení Sluneční dvůr Jestřebí, se kterým DNP Křešice již dlouhá léta udržuje přátelský kontakt.

Další blahopřání formou kulturních vystoupení předvedly skupiny ze zařízení CSP. Hlavním hostem kulturní části byla taneční skupina Crock 14 z Prahy. Mistrně provedený step v country stylu... Prostě úžasný soulad nohou, těla a muziky. Dále pak taneční skupina Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice a její Country Line Dance.

Z hudebních skupin pak místní kapela Křešičanka-Pustajka z Domova Na Pustaji Křešice, Vega z Chráněného bydlení Litoměřice, Havrani z Domova Na Zámku Liběšice a Bedňáci z Domova Na Svobodě Čížkovice. Slavnostní fanfáry zahráli hudebníci ze ZUŠ Libochovice.

Perlou kulturní části byla ukázka boje ze Sedmileté války se střelbou z mušket a děl v podání Občanského sdružení přátel historie města Terezín. Vše zakončila diskotéka Petra Vrány a volná zábava.

Nutno podotknout, že bez sponzorů by se tato akce těžko tak skvěle povedla. Domovu Na Pustaji přejeme hodně úspěchů do další padesátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám