Hlavní obsah

Domov dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí otevřel novou lezeckou stěnu

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pátek 3. října se konalo v Domově dětí a mládeže DUHA v Ústí nad Orlicí slavnostní otevření nové vnitřní umělé lezecké stěny. Ve sportovním programu vystoupili členové lezeckých kroužků s ukázkami různé obtížnosti lezení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Příprava za účasti starosty města Petra Hájka a pracovníků DDM na slavnostní otevření nové lezecké stěny.

Článek

Stávající umělá lezecká stěna v prostoru Domova dětí a mládeže DUHA  v Ústí nad Orlicí nestačila v poslední době pokrýt narůstající zájem dětí i veřejnosti o tento způsob atraktivního a kvalitního trávení volného času.  Z tohoto důvodu bylo přikročeno k vybudování další nové lezecké stěny. Jedná se o její využití v zimě a cílem je přivést mládež k bezpečnému provozování horolezeckého sportu v přírodě a poznávání krásy skal a hor.

V září byly osazeny úchyty a tak na protilehlé straně lezecké místnosti vyrostla nová stěna šest metrů vysoká a pět metrů široká s četnými cestami obtížnosti, takže vhodná pro začátečníky i pokročilé.

Její uvedení do provozu bylo provedeno v pátek 3. října, kdy za přítomnosti členů lezeckých kroužků, pracovníků DDM DUHA a zástupců města bylo přistoupeno k slavnostnímu zahájení. Po přestřižení pásky starostou města Petrem Hájkem, ředitelkou DDM DUHA Mgr. Štěpánkou Svobodovou a instruktorem lezení pro veřejnost, tělocvikářem místního gymnázia, Mgr. Miroslavem Kaššem se salvou z bouchnutí šampaňského a přípitkem byla stěna zpřístupněna zájemcům.

První lezení s použitím nejobtížnější disciplíny, které lze dokázat jen se značnou silou v pažích, bylo lezení po stropě. Tuto ukázku předvedl student gymnázia a člen sportovního oddílu lezení DDM DUHA, Adam Cihlář.

Slavnostní atmosféru zahájení pak doplnilo estetické podání vzdušné akrobacie členkou tohoto kroužku Valentínou Boňkovou.

Poté pod dohledem vedoucího lezeckého oddílu Jaroslava Röszlera předvedl dětský kroužek lezení na rychlost, na obtížnost a po slepu. Členové sportovního oddílu, kteří se zúčastňují různých závodů, se představili s dalšími obtížnými prvky, včetně dosahování na úchyty na stropě.

Závěrečné slavností dovršení programu tvořilo vystoupení členek tanečního kroužku s rytmickým tancem ve vlastní choreografii.

Tím byla oficiální část ukončena a po nabídce občerstvení malými hosteskami následovala možnost pro návštěvníky vyzkoušet si zdolání stěny pod dozorem zkušených lezců. Ovšem zde pro mnohé byla překážkou venkovní obuv, v které přišli. Pro lezení je zapotřebí vhodná speciální obuv.

Přesto možnost vyzkoušet si, jak se leze na stěně, nebyla pro nikoho ztracena, neboť tři dny v týdnu jsou vyhrazeny pro lezecké kroužky DDM DUHA a čtyři dny ve večerních hodinách pro veřejnost. Zároveň si lze vypůjčit lezecké pomůcky a vybavení.

Mezi zájemci jsou pak vytvořeny dvě skupiny, kdy jedna leze jen tak pro radost, druhá tvoří sportovní oddíl, s kterým provozují závodní činnost. V obou skupinách jsou zapojeny nejen děti, ale i dospělí lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám