Hlavní obsah

Dominion Tour 2013 odstartoval turnajem v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V herně Klubu EXIT v Jednotě bratrské v Ústí nad Orlicí se v neděli 20. ledna od 13 hodin uskutečnil první místní turnaj celorepublikového mistrovství v moderní karetní hře Dominion Tour.

Foto: Stanislava Dvořáková

Spokojení účastníci moderní karetní hry v turnaji DOMINION TOUR 2013 při společném rozloučení.

Článek

Šňůra turnajů pro finálovou soutěž, která se uskuteční v říjnu v Praze, byla zahájena Klubem EXIT především pro hráče z východních Čech, přijeli však i hráči z Prahy a Brna.

V ČR se koná série turnajů v Dominionu nazvaná Dominion Tour, která se skládá z deseti hlavních turnajů, vedených pověřenými rozhodčími a mnoha dalších, organizovanými místními kluby. Cílem hráčů je mimo dílčího vítězství získání postupových bodů pro finálový turnaj.

V loňském roce se konal 8. listopadu a titul mistra ČR podruhé získal Jan Vaněček z Hradce Králové, čímž si zajistil účast na MS na veletrhu Spiel v Essenu. Zde zhruba z 20 zástupců různých zemí skončil na 11. místě. Vítězem se stal Japonec. Ústecká hráčka Klárka Dostrašilová se na tomto mistrovství ČR v juniorech umístila na 4. místě. Kategorie juniorů do 13 let se hodnotí zvlášť, i když ve skupinách hrají společně s dospělými.

Na první turnaj roku 2013 se sjelo 16 účastníků, včetně Pavla Ranochy, rozhodčího z ústředí Dominionu Tour, tentokrát v pozici hráče. Z uvedeného počtu bylo 6 juniorů. Novinkou pro hráče bylo užití nové herní turnajové sady - 3. rozšíření Prosperita, která vyšla v průběhu roku 2012.

Hrálo se u šesti stolů na pět kol. Specialitou jsou na míru šitá pravidla pro losování karet. Je vylosováno 13, z kterých si každý stůl vybere 10. Každý hráč má na začátku 7 měďáků a 3 statky, s kterými provádí různé akce a nákupy. Vítězí ten, jehož bodové karty dávají nejvyšší bodový součet. Cílem je získání postupu do hlavního turnaje. Na místním turnaji výherce má zajištěný postup a umístění na druhém a třetím místě získávají postupový bod. Při účasti vyšší než 20 hráčů postupují první dvě umístění a jeden bod získávají hráči na třetím až pátém místě.

Hra má tři části: akce, nákup a úklid a na závěr samozřejmě napjaté očekávání výsledku. Nedílnou součástí celého odpoledne je pohodová atmosféra a příjemný pocit z navázaných přátelství se známými i novými hráči.

Výsledky jsou průběžně zpracovávány koordinátorem Klubu EXIT, Martinem Kaláškem, v programu počítače a tak v krátké době jsou vyhlášeni vítězové.

S diplomem a sladkou odměnou 1. místo získal Pavel Ranocha z Prahy, 2. místo obsadil Petr Fiala z Brna, 3. místo Dan Dostrašil z Ústí nad Orlicí a s nevelkým odstupem na 4. místě skončila Eva Jenčíková z DDM Týniště nad Orlicí.

V juniorské kategorii 1. místo obsadila Klárka Dostrašilová z Ústí nad Orlicí, 2. místo Michal Hladík z DDM Týniště nad Orlicí a 3. místo Katka Dostrašilová z Ústí nad Orlicí. 

Automatický postup na mistrovství ČR, které se bude konat v říjnu v Praze na festivalu Deskohraní získal Pavel Ranocha, Klárka Dostrašilová a Michal Hladík.

Další hlavní turnaj se bude konat v Ústí nad Orlicí 21. září. Protože Dominion je hra rychlá, zábavná a jednoduchá, bude turnaj příležitostí i pro další zájemce. Zároveň pro všechny otvírá Klub EXIT již čtvrtým rokem každý pátek od 18 do 24 hodin svoji Hernu deskových her, kde je možné Dominion se naučit. Vstup do herny je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám