Hlavní obsah

Dominion hrají děti i dospělí, síly změřili na turnaji v Týništi nad Orlicí

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domě dětí a mládeže v Týništi nad Orlicí se v sobotu 23. února konal hlavní turnaj ze série Dominion tour, který probíhá již několik let po celé České republice.

Foto: Eva Jenčíková

Dominion hráli v Týništi děti i dospělí

Článek

Dominion je karetní strategická hra, která svoji variabilitou láká všechny věkové kategorie. Naučit se ji lze během několika minut a její kouzlo vás může bavit hodně dlouho.

Cílem hry je sestavit si svůj balíček karet (svůj Dominion) tak, aby co nejlépe přivedl hráče k vítězným bodům na kartách se statky, vévodstvími, provinciemi a letos nově i koloniemi. Prostředkem k tomu jsou jednak karty peněz a jednak tzv. akční karty, které hru dělají zajímavou.

V Týništi se hrálo letos potřetí a sešlo se přes 30 hráčů, mimo domácích i z Prahy, Brna, Kutné Hory a Českého Brodu. Hráči změřili síly u 11 stolů a byly mezi nimi děti od 8 let, ale i padesátiletí dospěláci.

Po 5 kolech, která se v sobotu odehrála, se mezi juniory do 13 let stal vítězem Jiří Kukla, na druhém místě skončila Karolína Anna Smutná a třetí místo obsadil Kája Voborník. V hlavní kategorii zvítězil Jiří Linhart, před Petrou Horákovou a Petrem Fialou.

Všichni tři a stejně tak i první dva junioři získali postupové místo do celostátního finále, které se bude konat na říjnovém Deskohraní v Praze. Další hráči v pořadí získali 1 postupový bod, a pokud se jim povede na některém z dalších turnajů získat druhý, mohou se do finále kvalifikovat také. Ceny do turnaje věnovala firma Albi, dovozce hry Dominion, a DDM Týniště nad Orlicí.

Na zdárný průběh turnaje dohlížel, řešil dotazy k pravidlům, losoval karty i hráče ke stolům a nakonec alespoň na jednu cvičnou (a pro diváky velmi inspirativní) hru zasedl za hrací stůl hlavní rozhodčí Pavel Ranocha. Celý den vládla v hrací místnosti pohodová atmosféra, hráči si mohli mezi jednotlivými koly vyzkoušet nějakou jinou hru z nabídky herního klubu, kterých je přes 80 nebo odpočinout v tělocvičně. Před vyhlášením výsledků se většina hráčů podílela na kontrole a úklidu jednotlivých sad karet, aby byly připravené na další turnaje. Máte-li i vy chuť se zúčastnit podobného turnaje, sledujte stránky dominiontour.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám