Hlavní obsah

Domácnosti i firmy mohou díky e-aukci ušetřit za energie až 30 procent nákladů

Novinky, Lucie Balcarová

V Bohumíně po dvou letech opět veřejnosti nabízí možnost zúčastnit se společného nákupu elektřiny a plynu formou e-aukce. Ušetřit až 30 procent za energie tak mohou nejen domácnosti, ale také firmy či živnostníci. E-aukci pro Bohumíňáky už počtvrté pořádá společnost Marandis z Bílovce.

Foto: archiv města Bohumína
Článek

Zapojit se do ní mohou i zájemci ze sousedství. „Od roku 2017 ceny energií, a to hlavně elektřiny, dost povyrostly a všichni dodavatelé museli zdražit. Noví účastníci e-aukce přesto mohou přesto ušetřit na elektřině až 25 procent oproti cenám majoritního dodavatele a u plynu se úspory pohybují kolem 30 procent. Pro ty, kteří vytápějí své rodinné domy plynem, jsou e-aukce dlouhodobě výhodné, ušetřit díky nim mohou tisíce korun ročně. Účastníkům minulých e-aukcí jsme pro příští období vyjednali individuální cenové nabídky elektřiny i plynu, které mohou využít, případně se mohou přihlásit nové e-aukce,“ sdělil Martin Anders z Marandisu s tím, že vzhledem k nestabilní situaci na trhu s cenami energií by lidé neměli s případnou změnou otálet a nechávat ji na konec roku.

Zájemci o e-aukci mohou podobně jako v minulých letech navštívit osobně kontaktní místo přímo na radnici v Bohumíně (budova B, kancelář B 106). To bude dostupné ještě ve středu 9. října od 13 do 17 hodin. Stačí si s sebou vzít smlouvu se stávajícím dodavatelem spolu se všemi dodatky a poslední roční vyúčtování. Na radnici jim pak pracovníci Marandisu nezávazně spočítají, kolik mohou přechodem k jinému dodavateli ušetřit.

„Konzultace jsou zdarma. Lidé se k ničemu nezavazují. Je čistě na nich, zda se pro nového dodavatele rozhodnou či ne. Pokud ano, my jim pak pomůžeme vyřídit veškerou administrativu. Nikomu za to nebudou platit žádné poplatky. Určitě se vyplatí si nechat nezávazně porovnat současné smlouvy a ceny s cenami z e-aukcí a zároveň propočítat náklady na provoz domu či bytu,“ upřesnil Martin Anders.

Do e-aukce o levnější plyn či elektřinu se lze přihlásit do konce října ještě elektronicky, a to prostřednictvím e-mailu energie@marandis.cz. Nutností je zaslat na něj potřebné dokumenty naskenované či nafocené. Bližší informace je možné získat na telefonním čísle 777 344 341.

Pracovníci Marandisu zároveň upozorňují na to, že nikdy nechodí za lidmi přímo do domácností.

„Přihlášení do e-aukce, podpisy nových smluv či dodatků a konzultace probíhají pouze na radnici v Bohumíně, nebo elektronicky prostřednictvím e-mailu, případně osobně v naší kanceláři v Bílovci. Pokud u dveří Bohumíňáků zazvoní někdo, kdo se hlásí jako zástupce vítězného dodavatele e-aukce s tím, že přichází z úřadu, doporučujeme s takovým člověkem vůbec nekomunikovat, bude se jednat o podomního prodejce, který chce využít situace. V Bohumíně je navíc podomní prodej zakázán, takže ideální je upozornit na tuto situaci městskou policii,“ dodal Anders

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám