Hlavní obsah

Dolní Němčí na Uherskohradišťsku se stalo Vesnicí roku 2018 Zlínského kraje

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnicí roku 2018 Zlínského kraje se v pondělí 25. června stala obec Dolní Němčí na Uherskohradišťsku. Starosta František Hajdůch přijal zlatou stuhu za vítězství v krajském kole i gratulace od hejtmana Jiřího Čunka a dalších představitelů kraje.

Foto: Zlínský kraj

Zástupci soutěžících obcí s představiteli Zlínského kraje.

Článek

Zlatou stuhu získalo Dolní Němčí za intenzivní přístup k obnově vesnice, dlouhodobou podporu a udržování lidových tradic a jejich prezentaci. „Obec dbá na bohatý kulturní a sportovní život, vzornou údržbu a rozvoj zelených ploch i na pestrou spolkovou činnost v chovatelství, zemědělství a myslivosti,“ sdělil předseda hodnotící komise, starosta obce Kašava a současně zástupce Svazu měst a obcí Josef Jarcovják.

„Mám velkou radost z toho, že se obce do této soutěže hlásí a děkuji jejich představitelům za to, že mají chuť bojovat o nejvyšší příčky. Je dobře, že v soutěži se při hodnocení klade velký důraz na to, jak obce žijí,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. „Chodník si dnes totiž může nechat udělat každý, ale udržovat a hlavně rozvíjet společenský život v obci, to už není tak jednoduché, a ne každý to dokáže,“ zdůraznil hejtman.

O titul Vesnice roku letos ve Zlínském kraji soutěžilo celkem 12 obcí. Z okresu Zlín to byly obce Machová a Neubuz, z okresu Vsetín Poličná a Ratiboř, z okresu Uherské Hradiště se přihlásily obce Dolní Němčí, Podolí a Velehrad a okres Kroměříž reprezentovaly vesnice Komárno, Osíčko, Rajnochovice, Skaštice a Vítonice. Všechny obce navštívila v minulém týdnu hodnotící komise.

„Každá obec měla k dispozici dvě hodiny pro svoji prezentaci, během nichž měli zástupci obce možnost představit své rozvojové dokumenty, investiční záměry, úspěšné realizace, spolkovou činnost, péči o zeleň a krajinu, přístup k informačním technologiím či spolupráci se zemědělskými subjekty. Součástí hodnocení byla také diskuse s členy komise na témata související s obnovou a rozvojem venkova,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

Vítězné Dolní Němčí obdrží od Zlínského kraje finanční dar ve výši 540 tisíc korun. Odměny se však dočkají také další oceněné obce. Kraj mezi ně rozdělí celkem 1,2 miliónu korun.

Krajský vítěz postupuje do celostátního kola a spolu s ním i držitelé oranžové a zelené stuhy v rámci svých kategorií, tedy Neubuz ze Zlínska a Velehrad z Uherskohradišťska.

V posledních letech je Zlínský kraj, co do umístění svých zástupců v celostátním kole, vůbec nejúspěšnějším krajem v České republice. Během posledních 12 ročníků soutěže zvítězila na celostátní úrovni vesnice ze Zlínského kraje pětkrát. V roce 2016 to byla Kašava, o dva roky dříve Kateřinice, v roce 2011 triumfovala Komňa, v roce 2008 Lidečko a v roce 2006 Liptál.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí, a to ve spolupráci s jednotlivými kraji, Kanceláří prezidenta ČR, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem životního prostředí, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Sdružením místních samospráv. Letos se koná již její 24. ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám