Hlavní obsah

Dokumentární představení Dechovka se odehraje v autentickém sále kulturního domu v Bezdružicích

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi úspěšný autorský projekt Dechovka pražského Divadla Vosto5 není tradiční divadelní inscenací. Žánrově se jedná o dokumentární divadlo, do kterého je zapojeno téměř 30 aktérů.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Námět vychází z historické události, kdy v obci Dobronín došlo v rámci živelného poválečného odsunu k brutálnímu zavraždění skupiny místních Němců.

Článek

Herci, hudebníci a tanečníci několika generací promění po tři listopadové večery sál kulturního domu v Bezdružicích v autentické místo vesnických zábav i traumat. Díky netradiční práci s časem se jedná více o zážitek, jehož jsou diváci přímou součástí, než o tradiční divadelní tvar.

Představení, které pořádá spolek Kulturista za podpory společnosti Plzeň 2015 a Plzeňského kraje, bude uvedeno s německými titulky, pozváni jsou mimo jiné také členové spolku německých rodáků z Bezdružicka.

Námět vychází z historické události, kdy v obci Dobronín na Jihlavsku došlo v rámci živelného poválečného odsunu k brutálnímu zavraždění skupiny místních Němců. Nejde však o hledání viníků či analyzování příčin, nýbrž o paměť jednoho místa, v tomto případě kulturního sálu.

Dechovka původně vznikla jako jednorázový projekt s omezeným množstvím uvedení – obrovský divácký zájem si však vyžádal další reprízy. Inscenace v režii Jiřího Havelky opouští svoji domovskou scénu v Baráčnické rychtě v Praze zcela výjimečně. Tentokrát bude uvedena po tři večery od 20. do 22. listopadu v oblasti bývalých Sudet, v autentickém sále kulturního domu v Bezdružicích na Tachovsku.

„Dechovku hrajeme už třetí sezónu. Tento týden nás čeká již 50. repríza a stále každé představení prožíváme s napětím, dojetím, vášní a humorem. Pokaždé se rozesmějeme nad replikami jednotlivých postav a pokaždé v závěru v sobě dusíme slzu dojetí. Nedokážeme si představit, že Dechovka jednou skončí a my budeme hrát derniéru. Dechovka je zkrátka pro nás srdeční záležitost,” říká Dora Sulženko Hoštová, autorka choreografie a jedna z účinkujících.

Vhodné prostředí pro představení Dechovka hledali organizátoři ze spolku Kulturista v místech, kde především působí (Útersko, Plánsko, Bezdružicko). Nakonec pro jeho autenticitu zvolili kulturní dům v Bezdružicích.

„Sály s tak silnou výpovědní hodnotou rychle mizí, i díky tomuto místu budou bezdružické reprízy Dechovky jedinečné,” říká Blanka Borůvková ze spolku Kulturista a dodává: „Pro mě to má ještě jednu osobní rovinu. Do Bezdružic přišel po válce do domu po Němcích můj dědeček se svojí ženou a dvěma dcerami (jedna z nich byla moje maminka). Dědeček se zde mimo jiné podílel na stavbě kulturního domu, jak jsem vyčetla z dochovaných rodinných dokumentů, a dodnes se hraje v Bezdružicích fotbalový memoriál nesoucí jméno jeho a jeho sportovního kolegy - Memoriál Otto Ernsta a Františka Klavrzy (to byl můj dědeček).”

Spolek Kulturista byl založen více jak před rokem z potřeby uchovat některé kulturní akce, které vznikly v regionu díky projektu Plzeň 2015, a přispívat tak k rozvoji kultury a cestovního ruchu.

Dechovka je příběh jednoho malého městečka, kde se zdánlivě zastavil čas. Jedna hospoda, jedna událost a lidé, kteří by rádi zapomněli. Jenže ono to nejde. Oběti dostihly své vrahy, které ovšem nikdo nezná. Nebo se někdo najde?

Reklama

Výběr článků

Načítám