Hlavní obsah

Dokořán v Karviné letos nabídl více alternativy

Novinky, Milan Haluška

Multižánrový festival Dokořán, který v areálu karvinské Loděnice vyvrcholil uplynulou sobotu, nabídl svým fanouškům více alternativní muziky než v předchozích letech. Hudební menu bylo složeno z českých kapel a nechyběl ani mix interpretů z různých koutů světa.

Foto: Milan Haluška
Článek

Festival Dokořán v Karviné každoročně připravují dobrovolníci a jeho příprava není jednoduchá a trvá celý rok. Jak říká hlavní organizátor Daniel Cieslar, letošní ročník ani přes nižší návštěvnost nezklamal.

"Vypadá to, že alternativní styl si našel své příznivce právě na Dokořánu. Byli jsme mile překvapeni, že k nám dojeli návštěvníci nejen ze Slezska, ale také z Moravy i dále. Publikum bylo aktivnější, než jsme čekali," shrnul.

Hudba lákající alternativou

Start festivalu proběhl ve čtvrtek, kdy na hlavní scéně vystoupili jazzoví Gangsters of Swing Orchestra a poté i další kapely. V CinemaRoomu zase návštěvníky potěšily tradičně promítané Ozvěny AniFestu.

V pátek se už naplno rozjely všechny tři hudební scény i divadlo s kinem. Živá scéna nabídla například skvělé vystoupení pražské elektronické kapely Skyline, velkým překvapením bylo vystoupení zpěváka U-Cee s kapelou Flavour Band. Právě tento zpěvák s egyptsko-tuniskými kořeny nejde charakterizovat pouze jedním žánrem. V jeho skladbách a energickém projevu se snoubí reggae, soul i hip-hop. Noční vystoupení pak převzal český rapper Paulie Garand.

Klubová scéna nabídla vystoupení karvinské stálice Piera, až z daleké Velké Británie sem zamířil také DJ Cern a o pořádně dunivé tóny se postarali i další čeští DJ's.

Sobota byla nejenergičtější ze všech tří dnů. Německá reggae kapela Jamaram roztančila snad každého návštěvníka na festivalu. O to se postaral i britský DJ Bad Tango na klubové scéně. Skvělé hudební rytmy předvedla i česká romská kapela Terne Čhave.

Divadla i filmy nabídly pestrou porci zábavy

Divadla i filmy byly umístěny mimo areál festivalu v tzv. Relax zóně, aby si jej mohli vychutnat všichni zdarma. Cirkus Láska naplnil scénu včetně neustále se smějících se dětí. Na Triarius s hrou Kočka na kolejích někteří čekali hodně dopředu. To byl páteční program.

Pokud jste byli svědkem nějaké hysterické scény, podivného tance a jinak zvláštního chování, věřte, že jste se stali obětí situačních scének divadla OSTRU.IŽ.I.NY, které své kousky předváděli mezi lidmi, všude a nečekaně.

V sobotu situační divadlo pro dospělé uvedl ostravský soubor Kabaret Zajíc v pytli a také neobvyklá hra v podání Slovosledů metodou storytellingu. Opakovaný aplaus opět potvrdil, že návštěvníci žízní po divadle.

Reklama

Výběr článků

Načítám