Hlavní obsah

Dokonalá svatba se odehraje v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce si činoherní soubor nastudoval svoji první premiéru. V režii Janusze Klimszy herci odehrají komedii Robina Hawdona Dokonalá svatba v překladu Jana Šotkovského.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo Jiřího Myrona. Robin Hawdon: Dokonalá svatba. Zleva: Judy, mladá dívka, Bill, ženich - Petr Panzenberger. Z generálky.

Článek

„V první polovině roku dovršíme v Národním divadle moravskoslezském 100. sezónu. V nových premiérách této sezóny dále budeme představovat ve všech souborech zajímavé a atraktivní tituly, které za uplynulých 99 sezón v našem divadle nikdy nebyly uvedeny. Dne 12. srpna 2019 oslavíme 100. narozeniny. Toto výročí je důležitým mezníkem v novodobých dějinách Ostravy, a to nejen pro kulturní a společenský život města,” řekl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Diváci komedii Dokonalá svatba uvidí 7. února na prknech Divadla Jiřího Myrona vůbec poprvé v Ostravě. A mají se na co těšit.

Britský herec, dramatik a spisovatel Robin Hawdon (1939) vytvořil svižnou hru plnou fatálních záměn, nečekaných situací, peprného humoru a zároveň romantiky. Dílo se dočkalo desítek úspěšných uvedení po celém světě. Inscenační tým využil překladu Jana Šotkovského z roku 2010.

„Zápletka je sice poměrně jednoduchá, ale děj se pak nese ve zběsilém tempu, záměn a lží směřujících ke katastrofě. Každý nový pokus o záchranu situace končí dalším omylem a selhává s příchodem další nechtěné osoby na scénu a s další zmínkou o něčem, co vůbec nemělo zaznít. Hawdon stvořil skvělou frašku, v níž se mísí prvky situační a konverzační komedie, doplněné o motivy romantické lásky, která je zde stavěná na hlavu nebo slouží jako výchozí bod pro nové komické situace,” přiblížil princip hry dramaturg Adam Gold.

Režie: Janusz Klimsza, dramaturgie: Adam Gold, kostýmy: Marcela Lysáčková, scéna: David Basika.

Nevěsta Ráchel: Izabela Firlová, ženich Bill: Petr Panzenberger, Tom, svědek: Ivan Dejmal, Judy, mladá dívka: Kateřina Vainarová, Julie, pokojská: Lada Bělášková, Dafné, matka nevěsty: Pavlína Kafková, ředitel hotelu: Vladimír Čapka.

Premiéra 7. února od 18.30 v Divadle Jiřího Myrona. Reprízy: 9. února, 12. února a 28. února, vždy v 18,30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám