Hlavní obsah

Dobrušská střední škola pořádala celostátní soutěž Práce v SolidCAM

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška uspořádala již 10. ročník celostátní středoškolské soutěže Práce v SolidCAM

Foto: Jana Melicharová

Soustředěný Jana Blažek ze SŠ-PVC Dobruška

Článek

Ve čtvrtek 13. února na hodinu ztichly chodby Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška. To zde brněnská firma SolidVision společně s touto dobrušskou školou pořádala 10. ročník celostátní soutěže Práce v SolidCAM. Počítačový program SolidCAM slouží k programování CNC obráběcích strojů. Celkem 23 studentů ze sedmi středních škol mělo za 60 minut vytvořit software pro výrobu soutěžního dílu, který by pak šlo realizovat v samotné výrobě.

Patronem soutěže je již několik let město Dobruška, proto její starosta Ing. Petr Lžíčař ve svých slovech připomenul, že 10. výročí soutěže je stejně kulaté, jako je kulatých 700 let, které v letošním roce Dobruška slaví. Ředitel školy Ing. Vladimír Voborník pak všechny zúčastněné ve své škole srdečně přivítal a doplnil, že i SŠ – PVC slaví také kulatiny, a to 70 let od vzniku strojírenského školství v Dobrušce. Pevnou ruku při řešení zadaného úkolu pak všem soutěžícím popřál i Ing. Jana Slabý z firmy König & Bauer Grafitec, která je také patronem soutěže.

A pak už se vše zklidnilo a v soutěžních třídách vládlo absolutní soustředění. Vždyť soutěžní díl, který účastníci měli vymodelovat, byl velmi náročný, a čas, který k tomu měli, byl tak krátký.

To ohodnotili i samotní soutěžící, kteří si ihned po soutěži vyměňovali svoje zážitky. Například Vojtěch Macejko ze SOŠ z Frýdku-Místku se svěřil s tím, že to nebylo tak složité, pokud o tom člověk opravdu přemýšlel. A že je rád, že se mohl poměřit i se spolužáky z jiných škol.

„Ve studentech rozvíjíme schopnosti směrem, kterým to má být. S nástroji, které používá program SolidCAM a se kterým ve škole také pracují, se setkají v praxi. A dovednosti, které budou znát, jejich zaměstnavatel určitě ocení,“ podpořil soutěž Ing. Ivan Cimr, ředitel SolidCAM.cz.

„Na samotné soutěži je vidět, že zástupci firem z regionu, které právě software SolidCAM používají, mají o soutěž zájem a zajímají se o studenty, kteří software zdárně ovládají nebo se ho učí ovládat,” doplnila svého kolegu edu manažerka Vlasta Piskačová ze SolidVisionu.

Vítězem soutěže se stal Jakub Ostratický ze SŠ Strážnice. Druhý byl Jan Dalecký ze SPŠ a VOŠ Brno, třetí pak Jan Blažek z domácí Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky. Ta měla v první desítce ještě jednoho žáka, a to Marka Chudého na 9. místě.

„V letošním roce bylo zadání zase náročnější. Ale i tak je potěšující, že se zvyšuje množství škol, které učí SolidCAM a které mají o soutěž zájem, a že motivace naučit se něčemu novému a hlavně vyniknout mezi jinými studenty stále je,” shrnula soutěž Ing. Milena Vilímková z pořádající SŠ – PVC Dobruška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám