Hlavní obsah

Dobrušská pouť nabídne atrakce, spoustu dobrot a objednáno má i krásné počasí

Novinky, Dana Ehlová

„Houpy, houpy, houpy, houpyty - Houpy, houpy, hou - Každej zná tu píseň houpavou…“. Vzpomínáte? Taková jsou počáteční slova písničky v typickém podání Waldemara Matušky, která možná leckoho napadnou právě v těchto dnech při chůzi po náměstí F. L. Věka v Dobrušce. Důvod je jasný - Dobrušská pouť.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Rok utekl jako voda a sedmý díl v novodobé historii Dobrušské pouti je za dveřmi - uskuteční se 23. - 25. května. V centru města teď rostou atrakce doslova jako houby po dešti a už brzy vše vypukne.

„Každý si přijde na své. Přivezli jsme atrakce pro všechny generace. Od klasických lodičkových houpaček a staročeské střelnice pro úplně nejmenší, přes vodní autodrom, aquazorbing a horskou dráhu pro široké generační spektrum návštěvníků až po Booster nebo více než třicet metrů vysoký řetízák pro ty, kteří vyhledávají především adrenalin a bez zážitků z velkého přetížení mají pocit, jako by na pouti nebyli,“ řekla hlavní organizátorka Monika Růžičková jménem majitelů těchto, všemi barvami hrajících kovových monster.  

Pravidelnou a nedílnou součástí Dobrušské pouti je páteční kulturní program, který sponzorsky zajišťují majitelé atrakcí, a tak jejich jménem vyslovila pozvání také Monika Růžičková: „V 16 hodin začíná pořad z písniček, tanců a soutěží pro děti Vosa jede, zvláště Dobrušťáci jistě uvítají i domácí mažoretky. V 19 hodin vystoupí zpěvák Kamil Emanuel Gott a každému je asi jasné, jaké písničky má ve svém repertoáru. Závěr hudebního programu obstará od 21 hodin skupina Verona.“  

Krátce předítm, než pouťové veselí vypukne naplno, zaplní přilehlé ulice stánky s charakteristickými pochoutkami – tureckým medem, praženými mandlemi, žu-žu nebo cukrovou vatou a samozřejmě i klobáskami na grilu, které nejlépe chutnají, jsou-li zapity pěnivým zlatavým mokem.

Vedle dobrého jídla a pití však budou pulty plné lákadel a nezbytností, které koupíte, i kdybyste je vůbec nepotřebovali, zvláště pokud účast na pouti přijmete v roli doprovodu svých ratolestí nebo vnoučat. Bez toho všeho by ovšem nebyla pouť poutí. 

Zatím jsme tedy probrali vše hmatatelné - atrakce a zboží na stáncích. Obojí (když se vrátíme zpět do hudební branže a vzpomeneme na text Michala Horáčka k písni Štěstí je krásná věc) za peníze koupit lze. Zbývá jediné, co nelze koupit za žádné peníze, a to je v tomto případě přízeň počasí. 

Monika Růžičková ovšem vzkazuje, že tentokrát pořadatelé objednali modrou oblohu se spoustou hodin slunečního svitu a „svatý Petr“ prý jejich objednávku spojenou s Dobrušskou poutí rád potvrdil.   

Reklama

Výběr článků

Načítám