Hlavní obsah

Dobrušku čeká výjimečná kulturní událost

Novinky, Dana Ehlová

Tak nahlíží na koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu a violoncellisty Emila Rovnera ve výrobní hale firmy König & Bauer Grafitec starosta Dobrušky Petr Lžíčař. Město podporuje hudební festival F. L. Věka od samého začátku a je předpoklad, že v tom bude pokračovat.

Foto: Honza Ježdík

"Můžeme být hrdí na festival, který během pár let existence dosáhl současných obdivuhodných rozměrů," prohlásil starosta města Petr Lžíčař.

Článek

Dobruška bude již osmým rokem centrem hudebního festivalu, který nese jméno slavného rodáka. Polovina koncertů, včetně dosavadního vrcholu této přehlídky, proběhne přímo v Dobrušce. Přibližte, v čem tkví podíl města na festivalu?

V Dobrušce jsme hrdí na svého neslavnějšího rodáka, jehož jméno si hudební festival propůjčil do svého názvu. Zároveň můžeme být hrdí na festival, který během pár let existence dosáhl současných obdivuhodných rozměrů. Oceňuji skutečnost, že jeho tvůrci dávají příležitost talentovaným mladým umělcům. To, že město Dobruška festival podporuje finančně, je samozřejmostí. Snažíme se jeho organizátorům vytvořit co nejlepší podmínky, aby se mimořádná hudební akce mohla v našem městě nadále rozvíjet a propagovat ji v republice i za jejími hranicemi.

V době konání festivalu proběhnou volby do zastupitelstva. Lze předpokládat propojení města a hudebního festivalu i v příštích letech?

Za sebe mohu zodpovědně odpovědět, že určitě. Z mezinárodního hudebního festivalu zasazeného do podhůří Orlických hor se stal doslova fenomén. Jsem rád, že se klasická hudba ve špičkovém provedení dostává i k nám – do menších měst a obcí. Nemyslím si, že jakékoliv budoucí složení vedení našeho města by se nechtělo na podpoře festivalu podílet.

Plánujete osobní účast na koncertech? Na co se v rámci letošního ročníku nejvíc těšíte?

Festivalových koncertů se v rámci časových možností rád každoročně účastním. Těším se do výrobní haly dobrušské fabriky König & Bauer Grafitec. Předpokládám, že připravovaný koncert Dvořákovy Novosvětské v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu v industriálním prostředí se stane vrcholem dosavadní historie festivalu a historie Dobrušky vůbec. Při mnoha jednáních po vyslovení nápadu odvážného projektu jsem byl osobně přítomný, proto jsem dvojnásobně napjatý. Jsem přesvědčený, že Dobrušku čeká výjimečná kulturní událost.  

Reklama

Výběr článků

Načítám