Hlavní obsah

Dobruškou po stopách Františka Ladislava Věka

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Jakmile zazní první tóny hudby provázející seriál F. L. Věk, usedají každou neděli před obědem k televizním obrazovkám tisíce diváků, aby znovu (po kolikáté už?) sledovaly příběh Františka Ladislava Věka, velkého vlastence, muzikanta, spisovatele a buditele z Dobrušky.

Foto: archiv autorky

Radoslav Brzobohatý, čestný občan Dobrušky, coby F.L.Věk v třináctidílném televizním seriálu.

Článek

Tím, kdo se 9. září 1769 v Dobrušce narodil, nebyl ovšem František Ladislav Věk, ale František Vladislav Hek. Tak se totiž opravdu jmenoval zřejmě nejslavnější dobrušský rodák, jehož životní osudy se staly Aloisi Jiráskovi inspirací pro pětidílný román, který psal plných 17 let a dokončil jej až roku 1905. Na jeho základě pak v roce 1970 natočil režisér František Filip divácky tolik úspěšný televizní seriál.  

A právě široká popularita třináctidílného seriálu byla zřejmě jedním z důvodů otevření stálé muzejní expozice v rodném domku rodiny Hekových v Dobrušce. Stalo se tak v roce 1972 a od té doby interiér připomíná život, dílo a význam této, jedné z nejznámějších obrozeneckých osobností východních Čech.

Slavnostního otevření se tehdy osobně zúčastnili i hlavní tvůrci seriálu: režisér František Filip, herci Antonie Hegerlíková (Věkova maminka), Eva Vosková (Márinka) a především Radoslav Brzobohatý (F. L. Věk), kterému bylo o čtyřicet let později uděleno čestné občanství Dobrušky. Stojí za připomenutí, že rada města přijala toto usnesení 12. září 2012 pouhých pár hodin předtím, než skvělý herec zemřel.    

Pokud se tedy vydáte za životními osudy, ne-li nejvýznamnější, tedy bezesporu nejpopulárnější osobnosti dějin Dobrušky, stojí domek s číslem popisným 185 na dohled z centra města v Novoměstské ulici za bývalou Vodní či Novoměstskou branou.

Poznáte ho podle bílé omítky a šindelové střechy s ozdobným dřevěným štítem, okamžitě vás zaujme i dřevěná pavlač. Během komentované prohlídky (otevřeno vždy od dubna do října) uvidíte uvnitř obytnou světničku, kupecký krám s dřevěnými držáky na váhy v podobě dvou mořských panen, které skutečně pocházejí z Hekova majetku a dokonce „hrají“ v televizním seriálu.

Další část expozice je situována do bývalé černé kuchyně a od roku 2010 je tu i zajímavé literární a filmové zpracování Hekových osudů v konfrontaci s jeho skutečným životem.  

V Dobrušce se však s Věkovými či Hekovými stopami setkáte téměř na každém kroku. Jeho jméno nese samotný střed – náměstí F. L. Věka, jemuž uprostřed dominuje renesanční radnice. F. L. Věk má zde také sochu, jejíž umělecké ztvárnění bylo svěřeno dalšímu dobrušskému rodákovi, akademickému sochaři Josefu Adámkovi. Od 3. září 1962, kdy byla slavnostně odhalena, je neodmyslitelnou částí centra, její nadživotní velikost dobře „pasuje“ k masivní přízemní části radnice.  

Na náměstí najdete další dům – čp. 17 - spojený s Hekovým životem. Koncem 18. a začátkem 19. století jej vlastnila jeho rodina, Hek v něm měl svůj krámek a pamětní deska nad vstupem do objektu, kterou roku 1921 osobně odhalil Alois Jirásek, připomíná, že zde žil až do roku 1823. 

A konečně: Od roku 2011 je se jménem rodáka spojen nový Mezinárodní hudební festival F. L. Věka, který se díky vynikající úrovni dostal už během prvních tří ročníků do povědomí příznivců vážné hudby daleko za hranicemi regionu.  

Už souhlasíte, že městem F. L. Věka je Dobruška nazývána zcela právem?      

Reklama

Výběr článků

Načítám