Hlavní obsah

Dobruška se představuje v projektech, plánech a vizích

Novinky, Dana Ehlová

Století Dobrušky v projektech, plánech a vizích je název aktuální výstavy v malém sále Společenského centra - Kino 70 v Dobrušce. Tvoří ji tři části - územní plány a územní studie, nerealizované projekty a vize a projekty připravené k realizaci.

Foto: Dana Ehlová

Starosta Dobrušky Petr Lžíčař představuje jednotlivé části výstavy.

Článek

Vernisáž výstavy, kterou připravily pracovnice úřadu územního plánování v Dobrušce Naďa Lžíčařová a Šárka Šanovcová spolu s bývalým a současným vedoucím muzea Jiřím Machem a Vladimírem Svatoněm, jimž sekundoval tiskový mluvčí města Miroslav Sixta, proběhla 6. září.

Z archivu městského úřadu a muzea byly "na světlo světa" vytaženy pozoruhodné dokumenty. „K vidění jsou územní plány z roku 1931, 1969, 1987, 2002 a čerstvý z roku 2015, dále také územní studie z let 1966 až 70, 1978 až 83 - známé sídliště Rudé armády II, včetně papírového modelu kulturního a obchodního domu,” poznamenal na v rámci otevření výstavy starosta Petr Lžíčař.

Dále upozornil, že ve vitrínách nechybí vize, jak mohla vypadat dominanta města - radnice - v případě, že by se konšelé k přestavbě odhodlali. Pocházejí z roku 1867, 1893, 1906, 1930 a jedna verze není datovaná. Všechny návrhy, z nichž navíc některé vznikly před více než sto lety, jsou poplatné době. 

Do kategorie nerealizovaných projektů patří například autobusové nádraží z roku 1986, několik variant sportovní haly, o které se v Dobrušce mluví už pár desetiletí a v poslední době opět velice intenzivně, neboť se čeká, jak město uspěje se žádostmi o dotace.       

Pozorný návštěvník také může porovnat návrhy na úpravy Kostelní ulice, které od sebe dělí zhruba dvacet let, a přesto se v mnohém podobají.

Z připravovaných projektů lze zhlédnout studie na rekonstrukci koupaliště a krytého bazénu, na výstavbu nových bytových domů v Mírové ulici, regeneraci Solnické a Kostelní ulice, propojení Domu dětí a mládeže s historickým objektem bývalé kovárny. 

Výstava potrvá do konce září a je přístupná v provozní době Kina 70.  

Reklama

Výběr článků

Načítám