Hlavní obsah

Dobruška má dvě nové stálé muzejní expozice

Novinky, Dana Ehlová

Rekonstrukce budovy muzea v Dobrušce, která byla dokončena v loňském roce, položila základy vzniku dvou zcela nových stálých expozic o historii tohoto města. V přízemí muzea a sousední synagogy se tak nyní „odehrávají“ dva příběhy – Příběh města Dobrušky a Příběh dobrušské židovské obce.

Foto: Dana Ehlová

Zrekonstruované budovy muzea a synagogy v Dobrušce, v nichž jsou nové stálé muzejní expozice

Článek

Na tento okamžik čekalo město F.L. Věka více než třicet let. V roce 1980 byl totiž zbourán objekt, v němž tehdy muzeum sídlilo, a od té doby stálá muzejní expozice v Dobrušce chyběla.

Stylově zrekonstruované prostory budovy muzea i synagogy, v níž se navíc konají díky vynikající akustice i koncerty, si o takové využití přímo říkaly. A tak si už v průběhu letošních prázdnin mohli první návštěvníci prohlédnout moderní skleněné vitríny se vzácnými předměty na zdech a moderně zpracované panely s informacemi a fotografiemi. Nejstarší z vystavených exponátů Příběhu města Dobrušky pocházejí z pravěku (kost prakoně, mamutí kel), ty nejnovější (oblečení sportovců na letní olympiádu 2012 v Londýně inspirované obrazem Františka Kupky) vznikly v loňském roce.

„Každý předmět má svůj zajímavý osud. Jeden z historicky nejcennějších exponátů - první díl šestidílky druhého vydání Bible kralické se sem dostal jako zápůjčka ze Sboru církve bratrské v Bystrém. Tam byl donesen z jedné rodiny, kde ho uchovávali po celá staletí, protože to je předbělohorská záležitost. Až v 90. let majitelé bibli nabídli sboru do knihovny, odkud nám byla zapůjčena,“  vyprávěl o této vzácné knize ředitel muzea Jiří Mach.

Na příběh města navazuje Příběh dobrušské židovské obce, který je rozdělen do několika částí. „V části nazvané víra jsou věci spojené se synagogou, s náboženským životem Židů. Ke vzácným exponátům patří talmud a desatero, které viselo v dobrušské synagoze na svatostánku, do něhož byla ukládána tóra, která je spolu s pláštíkem a ukazovátkem také mezi exponáty. Součástí expozice je i mikve – rituální očistná lázeň, která byla v tomto objektu. Středověkou uličkou se prochází do synagogy, kde je instalováno šest panelů, informujících o historii dobrušské židovské obce až do jejího tragického konce. Poslední panel dokumentuje setkání potomků dobrušských Židů v rámci Dnů židovské kultury v roce 2012 a připomíná i projekt Zmizelí sousedé, v rámci kterého po nich pátraly dobrušské gymnazistky,“ řekl o druhé stálé expozici ředitel muzea.

Obě části budou přes zimní období ještě doplněny, aby se v příští sezóně představily v plném lesku. V té době už budou fungovat také obě interaktivní obrazovky, na nichž návštěvník najde doplňující detaily jako texty, fotografie i filmové ukázky.

A kdy je možné muzeum v Dobrušce navštívit? „Otevřeno bude pouze v turistické sezóně, protože návštěvnost mimo toto období výrazně klesá. I v zimním období samozřejmě umožníme na požádání vstup školám apod., to ostatně děláme i v domku F.L. Věka nebo na radnici. Během zimy také chceme využít šest panelů umístěných v synagoze pro příležitostné výstavy regionálních výtvarníků,“ sdělil na úplný závěr Jiří Mach.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám