Hlavní obsah

Dobruška má celkovou vítězku Světového poháru ve skibobech

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanislava Preclíková ze Skibob klubu Dobruška se v letošním roce stala celkovou vítězkou Světového poháru ve skibobech.

Foto: Jana Melicharová

Stanislava Preclíková se Světovým pohárem

Článek

Skibob patří k jednomu z mnoha způsobů sjíždění zasněžených strání a kopců. Skibobista na skibobu sedí a se závodní tratí je v kontaktu pomocí dvou lyží uchycených na rámu skibobu za sebou v jedné stopě, kdy přední lyží skibob řídí. Na nohou má pak ještě připevněné kratší lyžičky, pomocí kterých udržuje stabilitu při závodní jízdě.

Závodní skibob i minilyže mohou být zhotoveny z libovolného materiálu a pro všechny disciplíny dospělých i dorostenců má skibob stanovenou maximální délku 230 cm a váhu nejvýše 23 kg. Soutěží se pak ve slalomu, obřím slalomu a super G.

A právě v těchto disciplínách v letošním roce na evropských sjezdovkách dominovala velmi skromná a nenápadná skibobistka Skibob klubu Dobruška Stanislava Preclíková. Ta nám sama o sobě řekla: „Začínala jsem v sezoně 2002, kdy mě k tomuto sportu dovedl můj starší bratr a sestra, kteří tenkrát sami jezdili. Dnes už jsem ale vydržela jenom já. V tomto roce jsem také získala své první větší umístění, kterým bylo 3. místo v Českém poháru. První velký úspěch ale přišel v roce 2005, kdy jsem se stala čtyřnásobnou mistryní světa v kategorii mladších žákyň.“

Od tohoto roku začala dnes třiadvacetiletá Stanislava Preclíková pravidelně vozit zlaté medaile a přední umístění ve všech kategoriích, ve kterých závodila. Největší úspěch ale přišel v letošním roce. Nejdříve to byl titul mistryně světa ve slalomu z mistrovství světa a pak Světový pohár.

„Na domácí půdě v Deštném v Orlických horách, kde se letošní mistrovství světa konalo, se mi opravdu dařilo. Získala jsem tady svoji první zlatou medaili a k tomu ještě dvě stříbrné. Ale nejvíce si cením Světového poháru, který jsem si vyjela  v závěru sezony v Aigenu. Nebylo to ale jednoduché. V osmi závodech jsem třikrát vyhrála a pětkrát byla druhá. Jako jediná jsem se přehoupla přes sto bodů. Vím, že je to úspěch opravdu velký a vděčím za něj nejen svojí rodině, která mě neuvěřitelně podporuje, ale také „svému“ trenérovi Karlu Baláčkovi ze Skibob klubu Dobruška, který mě vede již od dětských let. A pokud mi to zdraví dovolí, tak chci jezdit dál a věřím, že přijdou další  úspěchy,” dodala skromně Stanislava Preclíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám