Hlavní obsah

Dobruška byla prvním městem Českého království, kde se začala bourat monarchie

Novinky, Dana Ehlová

Vznik samostatného československého státu je pro každého Čecha spojen s datem 28. října 1918. V Dobrušce se však tato naprosto přelomová událost našich dějin slavila už 5. října 1918.

Foto: Vlastivědné muzeum (archiv)

Fotografie z nepravého převratu v Dobrušce,který proběhl 5.října 1918.

Článek

Nevěříte? Existují hodnověrné důkazy, a to nejen písemné, ale dokonce i obrazové. Triumfální oslavy konce války a státní samostatnosti vypukly v Dobrušce opravdu už 5. října 1918.

Jak je to možné? Zpráva se zrodila na poště. Rychlostí blesku putovala od ucha k uchu, od úst k ústům a vyvolala ve městě okamžitou reakci, doslova revoluci.

O podrobnostech se lze dočíst ve vzpomínkách Anny Kupkové, svědkyně okamžiku, kdy se "dobrušský převrat" zrodil: „Stála jsem s balíčkem v ruce a trpělivě čekala, až na mne dojde řada. Nevím přesně, kolik bylo hodin, ale jistě kolem desáté, když se prudce rozevřely dveře pro personál a tehdy zaučující se telefonistka, sedmnáctiletá Marta Šaršounová, celá rozrušená volala, že je konec války a že máme samostatnost, že Rakousko-Uhersko kapitulovalo.”

Všichni se prý objímali, mnozí plakali. „Když jsem se konečně z toho chumlu dostala a utíkala to říci tatínkovi, který byl doma jako voják, to již se na ulicích všichni objímali, smáli a plakali. Obchody se zavřely a ve chvíli byla Dobruška plná červenobílých praporů,” líčila Anna Kupková a pokračovala: „Kolem poledne již z ochozu radnice trubači vyhrávali slavnostní fanfáry. I zbylé zvony se rozezvučely. Lidé, kteří byli na řepě, nechali potahy na polích a utíkali, jak byli, do města, aby se dozvěděli, co se děje.”

Podle svědkyně se v Dobrušce začaly sundávat dvouhlaví orli, znak Rakouska-Uherska, a ten největší pak byl hlavou dolů upevněn na dlouhou tyč a nesen v čele průvodu. Kapela hrála jeden pochod za druhým - dav prošel celým městem, aby v rybníku u mlýna orla utopil. Všichni do jednoho zpívali Hej, Slované!

Průvod se vrátil na náměstí, kde zpívaly pěvecké spolky Leť vzhůru, prapore náš. „A pak to začalo, hudba hrála, lid zpíval a chodilo se městem dlouho do noci. Jediná ulička nebyla vynechána a nikomu nevadilo ani velké množství bláta, kterým jsme byli doslova obaleni,” uzavírá vzpomínky na historický převrat-nepřevrat v Dobrušce Anna Kupková.

Tuto unikátní událost vylíčí ve čtvrtek 11. října bývalý ředitel dobrušského muzea Jiří Mach. Přednáška s názvem Nepravý převrat dne 5. října 1918 v Dobrušce se uskuteční v synagoze za hudebního doprovodu Romany Šotolové a Aleny Moravcové. Začátek v 18 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám