Hlavní obsah

Dobruška a Opočno rozvíjejí spolupráci v rámci mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Města Opočno a Dobruška leží čtyři kilometry od sebe a zdá se, že se tato vzdálenost pomyslně zkracuje a že je mnohé dokonce spojí. Ještě letos to prý bude cyklostezka, ale už nyní vyšly společné turistické noviny, krátce předtím byla vydána publikace Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska.

Foto: Dana Ehlová

Opočenský křest publikace Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska. Starosta Dobrušky Petr Lžíčař (druhý zprava), vedle Šárka Škrabalová, starostka Opočna

Článek

Velice zřetelným důkazem nově nastartované spolupráce vedení obou měst bylo symbolické zahájení turistické sezóny, které se uskutečnilo 24. června v Opočně i v Dobrušce a na které Šárka Škrabalová (starostka Opočna) a Petr Lžíčař (starosta Dobrušky) pozvali starosty obcí z celého regionu i pracovníky cestovního ruchu.

Program akce, inspirovaný Stručnými dějinami Dobrušska a Opočenska, měl, stejně jako kniha, neobvyklou, ale o to přitažlivější koncepci. Na obou místech se odehrála jak oficiální část, tak velice zajímavý program pro pobavení i poučení. 

Nedávno vydaná publikace se dočkala dokonce dvou křtů - jednoho na samý úvod v expozici Františka Kupky v Opočně a druhého později před radnicí v centru Dobrušky. Vždy byli přítomni členové autorského kolektivu, vydavatel a kmotři.

Jakmile slavnostní úvod skončil, rázně zavelel na cestu starými uličkami Opočna bubeník. S průvodkyní, kterou byla symbolicky v souladu s knihou Baštecká brána, se hosté opravdu nenudili, navíc se vtipnou formou dozvěděli mnoho zajímavého.

Kdo ještě donedávna věděl, že se na Trčkově náměstí v domě čp. 14 narodil vynikající stavitel varhan Emanuel Štěpán Petr? Kdo někdy slyšel, že z Opočna pochází Maximilián Otto, rytíř z Ottenfeldu, který stál v čele nejvyšší c. k. dvorské poštovní správy? Kdo znal opočenské knížecí zahradníky? Odpověď není složitá: Málokdo. A přesto to jsou osobnosti hodné obdivu, o které se měli zajímat nejen místní, ale i návštěvníci a turisté.      

A jak se účastníci přesouvali, došli až na prostranství zvané Na pecírku, kde opravdu stávala Baštecká brána. Před očima všech se jako by mávnutím proutku zvedla z ruin a v tu chvíli se u ní objevil malý Frantík Kupků, bosý a ještě vůbec netušící, jak obrovskou cenu budou mít v 21. století jeho obrazy.

Opočenská část zahájení turistické sezóny se uzavřela na Kupkově náměstí. Nejprve vzpomínkou u záhonu, nově osázeného starodávnými růžemi a pojmenovaného po Bohumilu Vallovi, posledním knížecím zahradníkovi, jenž dlouhá léta pečoval o zámecký park. Přítomna byla jeho dcera Ivana Šafářová a hraběnka Kristina Colloredo Mansfeldová, pro jejíhož otce i dědečka zahradník pracoval.

Prohlídkou galerie na chodníku věnované zámeckému parku, výročí dvě stě let založení Rudolfova údolí a zahradníkům se hosté s Opočnem rozloučili a přesunuli se za druhým průvodcem - radniční věží do Dobrušky.

Za nimi po zatím nedokončené cyklostezce, která by ale už v závěru letošního roku měla také obě města spojit, dorazily na kole i pilíře Baštecké brány. Vzápětí poté se na radnici otevřela dvě okna a začalo „apoštolské“ představování osobností, spojených buď s Opočnem, nebo Dobruškou. Nebylo jich však dvanáct, ale o jednu míň. Defilé totiž zakončil malíř František Kupka. Zatímco v Opočně se narodil, v Dobrušce strávil své dětství a mládí. Komu tedy patří víc? I takové otázky donedávna padaly. Nyní je konečně jasné, že patří oběma městům stejně.

Proto na závěr nejvyšší představitelé obou měst shodně prohlásili, že v roce 2017, kdy od smrti světoznámého malíře uplyne šedesát let, budou Dobruška a Opočno v rámci mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky vzpomínat společně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám