Hlavní obsah

Dobruška a celé Podorlicko otevírají dveře třem králům

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříkrálová sbírka v Dobrušce a okolních obcích začala. V sobotu 5. ledna v 9 hodin zcela zaplnili místní kostel sv. Václava malí i větší Kašparové, Melicharové a Baltazarové, kde si spolu s dalšími dobrovolníky vyslechli požehnání.

Foto: Dana Ehlová

Věra Nejmanová vedla téměř úplné nováčky Elu Štefanidesovou, ta se účastní podruhé, a svoji premiéru zažily Martina Hladíková s Adélkou Řezníčkovou.

Článek

„Buďte vstřícní, radostní a nenechte se odradit, když vám někdo neotevře,“ nabádal vyšňořené krále, kteří měli před sebou důležitý úkol a pouť za obyvateli Dobrušky a mnoha okolních obcí, farní vikář.   

Při odchodu z kostela naplnili K + M + B své košíky křídami a také kalendáříky a cukry, jimiž podarují navštívené rodiny za jejich finanční pomoc potřebným. Před kostelem pak čekalo na obrovskou královskou družinu mnoho rodičů, neboť tradiční hromadné foto na schodišti se stalo v průběhu let velice oblíbenou památkou na významný den.

Jakmile spouště docvakaly, vydali se všichni tzv. po svém: Skupinky králů na svoji pouť, dobrovolní řidiči k volantům, aby do vzdálenějších míst koledníky dopravili, dobrovolnice farní charity do pastoračního centra, aby připravily občerstvení pro poutníky, kteří se vrátí ze své trasy.

Ani letos samozřejmě nechybí vynikající domácí guláš, uvařený tentokrát ze šestnácti kilogramů masa. Pekařství Klobas k němu opět dodalo přílohy pečivo a knedlíky) a opět zdarma.  

Tuto už neodmyslitelnou pochoutku mnoho let připravuje Věra Nejmanová, která, jen co svlékne kuchařskou zástěru, převezme zapečetěnou pokladničku a se svou skupinkou absolvuje pouť do rodin. Tentokrát vedla téměř úplné nováčky Elu Štefanidesovou, ta se účastní podruhé, a svoji premiéru zažily Martina Hladíková s Adélkou Řezníčkovou.

Ředitelka farní charity Ing. Jana Poláčková potvrdila, že přípravy proběhly podle plánu. Tříkrálovou sbírku pořádají v Dobrušce poosmnácté, takže každý zná svoji roli i to, kde může nejvíce pomoci.

Do terénu letos vypravili celkem 129 královských skupinek, z toho čtyři do Týniště nad Orlicí, kde se úplně poprvé  vydá za dárci také šest  „domácích“ skupinek.

Zkrátka Tříkrálová sbírka, organizovaná Farní charitou Dobruška, se dá přirovnat k výborně fungujícímu stroji, v němž do sebe přesně zapadají všechna jeho kolečka a šroubky.

První přehled o výtěžku z celého regionu od Deštného v Orlických horách až po Týniště nad Orlicí bude oznámen v neděli 6. ledna v podvečer během slavnostního zhasnutí vánočního stromu na náměstí F. L. Věka v Dobrušce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám