Hlavní obsah

Dobrovolník dává to nejcennější, co má - svůj čas

Novinky, Hana Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

5. prosinec je Mezinárodním dnem dobrovolnictví. A to je příležitost složit poklonu každému, kdo věnuje svůj čas, energii nebo peníze pro dobrou věc.

Foto: Hana Machová

Praotec Čech na akci Jím jako Čech

Článek

Dobrovolnictví je činnost, při které nežádáte žádnou finanční náhradu za to, co věnujete jiným. Ať už jsou to peníze, věci, čas nebo úsilí. Dobrovolníkem se může stát v podstatě kdokoliv, protože každý z nás umí něco, co může poskytnout druhým.

Salesiánským střediskem v Teplicích prošla velká řádka dobrovolníků. Nejdelší dobu je s námi "Pralinka". Tohoto tichého, rozvážného muže můžete už 25 let potkat na turistickém kroužku, v prosetické herně, při doučování nebo na táboře. Dalších 20 dobrovolníků nám pomáhá pravidelně na kroužcích a při doučování a nejméně stejný počet nárazově na táborech a větších akcích (zahájení lázeňských slavností, Herní festival...).

Moc nás těší i dobrovolnictví našich klientů starších 13 let. V rámci kroužku Asistenti si připravují akce pro menší děti, pomáhají na kroužcích a na větších akcích. Učí se přitom zodpovědnosti a organizačním dovednostem.

Na akce a tábory s námi jezdí i animátoři, kteří zároveň absolvují dvouletý kurz pro salesiánské animátory. Animátor je vychovatelem, který kráčí s mladými, který s nimi objevuje, který je nechá, aby mu mohli klást otázky, a je schopný nadšeně a pevně nabízet nové cíle osobního růstu. 

Nesmíme zapomenout ani na naše dárce. V poslední době to byly maminky s malými dětmi, které věnovaly oblečení a hračky pro jednu potřebnou rodinu. Od dalších dárců jsme získali sedací soupravu, pračku nebo sportovní boty. Materiál dodávají a pomůcky zapůjčují i naši zaměstnanci.

Poděkování rovněž patří Kateřině Novotné z KN OPTIK, která zajistila vyšetření a dioptrické brýle pro jednoho malého školáka, Látkám Teplice, Poprokanu a T-Simply za výtvarné potřeby pro výherce výtvarné soutěže Namaluj svého anděla, společnosti Jansen - Displey za rámečky, společnosti Seven Development za vzdělávací kurz, Monice Tobolíkové za obrázky, ing. Viltovi, společnosti Havel, Holásek & Partner a lidem z Římsko-katolické farnosti za finanční podporu.

Děkujeme všem, kteří nám pomáhají při naší činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám