Hlavní obsah

Dobrovolníci již pošesté pomohli očistit okolí jezera Boden u Habartova

Novinky, Aleš Plevka

Již po šest let, vždy na podzim, vyhlašuje Komise pro sport a kulturu města Habartov výzvu k úklidové brigádě. Ta si klade za cíl zbavit okolí jezera Boden a tamější populární in-lineové dráhy nechtěných stop, zanechaných zde nedbalými návštěvníky během letních měsíců.

Foto: Aleš Plevka

Téměř čtyři desítky sběračů po úspěšně skončené misi

Článek

Nebylo tomu tedy jinak ani letos. Termín byl stanoven na sobotu 3. listopadu a sraz byl naplánován na autobusovém nádraží na devátou hodinu dopolední.

Počasí však již v tyto dny nebylo venkovním aktivitám vůbec nakloněno, a tak jsme s obavami čekali, zda-li na sraz dorazí i někdo další kromě samotných organizátorů. Navíc jsme měli zprávy, že tradiční partneři této akce, habartovští pionýři a také skauti, jsou v tento den vázáni v jiných částech města, kde také přiložili ruku k dílu. Nicméně termín již nešlo odkládat, poněvadž byla za námi již i první sněhová nadílka a další na sebe jistě nenechá dlouho čekat.

V devět hodin se nás naštěstí sešlo bezmála čtyřicet, což navzdory všem obavám byl počet veskrze příznivý. Dorazily volejbalistky, skautíci vyslali alespoň svůj dorost, ukázali se i místní futsalisté z Rádu a Lítova a navíc přispělo se svými silami i několik neorganizovaných dospěláků. V devět hodin pět minut jsme rozdali sušenky na posilněnou a následně pak vyrazili směr Boden. Raritou byla přítomnost i jedné maminky s kočárkem, která celou cestu podstoupila i navzdory velmi komplikovaným přírodním podmínkám - tj. vodě a blátu.

Tentokrát jsme se rozhodli vyčistit i nejpoužívanější přístupovou cestu, a tak pytle a rukavice jsme rozdali již nad jezerem. Dole u laviček s infotabulí jsme tak měli již několik pytlů plných, a tak jsme založili první svozové depo. Zjistili jsme také, že pod zahrádkami je takový nepořádek, na který nám síly nestačily, a proto se o vyklizení onoho prostoru budou muset postarat technické služby. Zahrádkářům pak bude muset dát místní samospráva důrazně najevo, že další opakované znečišťování veřejného prostoru nebude napříště tolerovat a bude ho i dostupnými formami sankcionovat.

Na dráze jsme se tradičně rozdělili na dvě skupiny, které postupovaly po obvodu jezera proti sobě. Pytle se rychle plnily, jejich nejhojnějším obsahem se stávaly pet lahve a obaly od slaných pochutin. Občas se však našla i nějaká ta ponožka či plážová obuv.

Po necelých devadesáti minutách byla naše mise u konce. Z oblohy začínal padat drobný déšť, a tak ještě rychle několik společných fotek na památku a hajdy k domovu. Okolo jezera po nás zbylo několik stanovišť s naplněnými pytli. Ty během následujícího týdne svezou a zlikvidují pracovníci TS Habartov a in-lineová dráha bude zase čistá a připravená na další sezónu. Před ní je ještě v plánu zbavit bezprostřední okolí dráhy náletových rostlin a celý pás ošetřit příslušnými přípravky tak, aby vegetace neporušovala asfaltový povrch.

Během následujícího roku bude ještě kvůli výstavbě hřišť a budovy šaten s občerstvením a sociálním zařízením její provoz pro bruslaře poněkud omezen. Věříme ale tomu, že, až bude ona asi patnáctimilionová investice zcela dokončena, bude celá lokalita jak pro turisty, tak hlavně pro občany města ještě lákavější a atraktivnější, a budou ji tedy hojně využívat k aktivnímu trávení volného času.

Reklama

Výběr článků

Načítám