Hlavní obsah

Dobrovolníci i výrobci 3D tiskáren vytvářejí nedostatkové štíty pro zdravotníky

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé 3D tiskáren a jejich výrobci se už v minulém týdnu spojili, aby nahradili nedostatkové ochranné pomůcky v českém zdravotnictví, například ochranné obličejové štíty. Na výrobě se kromě firem jako například Josef Průša nebo Y Soft podílejí i samotní majitelé 3D tiskáren.

Foto: Martin Šavel - 3D dobrovolníci Olomouc

Skupina Martina Šavla vytvořila během víkendu zhruba 160 ochranných štítů, které rozdali do nemocnic. Následují je velké firmy, jako brněnský Y Soft.

Článek

„Už v pátek večer jsme dodali první štíty do olomoucké fakultní nemocnice,“ sdělil Martin Šavel, jehož firma přišla s vlastním návrhem ochranného štítu a během víkendu jich dodala do nemocnice v Olomouci zhruba sto kusů. Oproti původnímu modelu ušetřili zhruba polovinu materiálu a tisk významně zrychlili. Materiální podporu získali i od dobrovolných dárců a výrobců tiskových filamentů.

Význam využití moderních technologií v době koronavirové krize si uvědomují i představitelé globální technologické společnosti Y Soft se sídlem v Brně, která má v portfoliu také výrobu tiskáren be3D.

„Svět na současnou situaci nebyl připraven. Sice nezvládneme masivní produkci, ale ukazuje se, že každý může dobrovolně přispět vlastním úsilím. Proto jsme se zapojili jako firma. I naši zaměstnanci v kancelářích po celém světě využívají dostupné 3D tiskárny k tisku ochranných pomůcek pro zdravotníky. Je to cesta, jak můžeme lidem v nemocnicích pomoci. Jsme v tom společně," uvedl zakladatel Y Softu Václav Muchna.

Společnost dobrovolně tiskne ochranné pomůcky například pro Thomayerovu nemocnici v Praze nebo Psychiatrickou nemocnici v Bohnicích.

Denně Y Soft vyrobí a daruje zhruba 500 štítů, které je možné opakovaně sterilizovat. Design navíc průběžně vylepšují na základě připomínek zdravotníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám