Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči ve Velvarech oslavili 150 let od založení sboru

Novinky, Tomáš Vašíček

Sbor dobrovolných hasičů (SDH) královského města Velvary byl založen 22. května 1864. Stalo se tak zásluhou místního obchodníka Karla Krohna, který zůstal v čele sboru nadcházejících 49 let.

Foto: Jiří Kubík

Oslavy ve Velvarech.

Článek

Oslav ve Velvarech se zúčastnili zástupci více než čtyř desítek sborů, kteří na velvarské náměstí přivezli historickou i současnou hasičskou techniku a prapory.

Při příležitosti významného výročí udělil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák v průběhu slavnostního nástupu sborů a praporů na velvarském náměstí čestné uznání Sboru dobrovolných hasičů Velvary za příkladnou a obětavou práci při rozvoji hasičstva ve středních Čechách a to do rukou starosty sboru Františka Saifrta.

Dále hejtman předal pamětní medaile zasloužilým členům SDH Velvary Antonínu Mášovi, Jaroslavě Saifrtové a Luboši Šulcovi a starostce města Jitce Linhartové. Program oslav pokračoval průvodem hasičů a položením věnců k uctění památky zakladatele sboru Karla Krohna.

„Gratuluji Velvarským k jejich velkému výročí. Spolu s nimi ale tuto událost slaví i všichni, kdo u nás žijí hasičskou tradicí. Stejně jako před 150 roky i dnes jsou dobrovolní hasiči připraveni pomoci svým bližním. Neboť oni jsou ti, kteří běží na pomoc tam, odkud lidé utíkají. Plně se to potvrdilo v loňském roce, kdy náš kraj zasáhly ničivé povodně,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Po skončení průvodu si Josef Řihák prohlédl budovy hasičské zbrojnice ve Velvarech. „Je vidět, že město se o své hasiče dobře stará. Velvarští hasiči mají pěkné zázemí i kvalitní techniku,“ řekl hejtman.

SDH Velvary má v současné době 70 řádných členů a 13 mladých hasičů. Výjezdová jednotka města patří do kategorie JPO III/2 a má 25 členů. V letošním roce už mají velvarští hasiči za sebou více než deset ostrých výjezdů především k požárům a k likvidaci následků dopravních nehod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám