Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči se v Bechyni utkají o pohár starosty

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast zhruba tří desítek soutěžních týmů jihočeských sborů dobrovolných hasičů (SDH) očekávají organizátoři letošního v pořadí již patnáctého ročníku soutěže družstev O putovní pohár starosty města Bechyně v požárním útoku.

Foto: Lenka Pokorná

Požární útok je královskou disciplínou požárního sportu.

Článek

Akci, kterou finančně podpořila Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ v rámci aktivit letošního Oranžového roku, je součástí bechyňských oslav svátku svatého Floriána, patrona hasičů.

Závody budou zahájeny v sobotu 2. května v 9 hodin před kulturním domem v Tyršově ulici. Ta bude v průběhu soutěže uzavřena pro veškerou dopravu. „Soutěžit se bude dopoledne ve třech kategoriích mladých hasičů, odpoledne se pak utkají dospělé týmy mužů a žen,“ uvedl velitel Sboru dobrovolných hasičů Bechyně Luboš Klobása a poznamenal, že nejvíce hasičských týmů přijede tradičně z Táborska a Českobudějovicka.

„Díky dlouhodobé a trvalé podpoře dobrovolných hasičů ze strany Jaderné elektrárny Temelín pochází velké množství sborů aktivních v požárním sportu právě z jejího okolí. Také díky skutečnosti, že i Bechyně patří do třináctikilometrové havarijní zóny, je pro nás ČEZ významným partnerem, bez jehož pomoci bychom podobné oslavy a soutěže pořádali jen obtížně,“ řekl Klobása.

Spolupráce města, hasičů a ČEZ oceňuje starosta Bechyně Pavel Houdek, podle něhož je činnost SDH pro město s více než pěti tisíci obyvateli velice důležitá. „Naše zásahová jednotka je takzvaně trojková, takže vyjíždí například i k dopravním nehodám a běžně zasahuje v prvním sledu spolu s profesionálními hasiči. Zcela nezastupitelnou úlohu pak naši hasiči mají při likvidacích následků živelných pohrom a podobně. Vedle toho jsou ale také důležitým prvkem aktivního společenského života ve městě,“ konstatoval starosta.

Elektrárna Temelín je po Jihočeském kraji druhým nejvýznamnějším podporovatelem SDH. Z příspěvků od ní hasiči pořádají nejen soutěže a další akce, ale také modernizují svá zázemí a techniku. Příkladem může být třeba loňské rozšíření požární zbrojnice v Olešníku na Českobudějovicku.

„Podobně velkou pozornost, jako věnujeme modernizaci a bezpečnosti provozu elektrárny, se snažíme věnovat také podpoře bezpečnosti v našem okolí. A právě sbory dobrovolných hasičů jsou důležitými složkami, které ji zajišťují,“ zdůraznil vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Sbor dobrovolných hasičů v Bechyni byl založen v roce 1874. V současnosti má bezmála stovku členů a tři desítky mladých hasičů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám