Hlavní obsah

Dobrodružné i poučné dopoledne v ostravských lesích

Novinky, Josef Zajíc

Poučný a interaktivní program připravili na sobotní dopoledne pracovníci Ostravských městských lesů a zeleně spolu s Moravským lesnickým klastrem. To vše za vydatné pomoci studentů a pedagogů Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského v Ostravě a Lesní školy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.5.2017. Den v lese. Bělském lese.

Článek

Tradiční interaktivní akce se zúčastňují především rodiče s dětmi, aby společně zhlédli, jak se pracuje v lese a jak se chová příroda.

„V Bělském lese chceme dětem a veřejnosti ukázat takovou akční formou lesní mechanizaci v činnosti. Tedy ne ukázky strojů na parkovišti, ale naživo, odlesňovací práce pomocí techniky. Protože po odlesnění začínají pěstební práce, máme pro zúčastněné připraveny kopačky, krumpáče, provázky na srovnání sazenic a samozřejmě sazenice různých druhů stromů, které si mohou zasadit,” informoval Ing. Vladimír Blahuta, ředitel Ostravských městských lesů a zeleně, s. r. o.

Na akci Den v lese spolupracují také studenti a pedagogové Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského z Ostravy-Zábřehu. Pro děti a jejich rodiče připravili dobrodružnou stezku v areálu výukového lesa a také v lesoparku Bělský les.

Děti prošly devíti stanovišti, kde byly tematické praktické činnosti z oblastí - poznáváme přírodu, co do lesa nepatří, poznáváme živočichy, poznáváme rostliny, sport v přírodě, bludiště, lovení rybiček, co k čemu patří a dobrodružná překážková dráha.

Podle organizátorů se akce zúčastnilo zhruba 800 lidí. Závěrem se přišli podívat i studenti, tanečníci z Ukrajiny, kteří budou v Ostravě vystupovat. Děti, které stezku obešly a měly všechna, razítka dostaly za odměnu opečený párek.

Stejně tak dobrodružné byly akční ukázky lesních strojů. Diváci z dostatečně bezpečné vzdálenosti sledovali mechanické čistě strojové odtěžení asi šesti stromů.

„Stroj si nejen strom podrží, ale také odřeže, uloží kmen na bezpečné místo, odstraní větve, a rozřeže na dané délky. Po dotěžení stromů přijede mobilní nakladač, který kmeny odveze. Na toto místo nastoupí plovoucí fréza, která zlikviduje veškeré větve, rozdrtí je a směs uloží zpět na místo. Na zbylé pařezy nastoupí dělník s pařezovou frézou na dálkové ovládání, která pařez rozdrtí do hloubky až 30 cm,” vysvětlil činnost strojů při odlesňování Tomáš Šlonc, revírník Ostravských městských lesů a zeleně.

Po odlesnění připravili organizátoři pro zúčastněné pěstební práci. Revírník jim ukázal, jak se sází stromky, a rodiče s dětmi společně zasadili asi 16 stromků.

„Právě takovou činnost při naší akci si rodiče pochvalují. Jsou rádi, že jejich děti vidí těžkou a náročnou práci v lese, a to nejen při kácení stromů a zpracování dřeva, ale i při pěstební činnosti, tedy nové osazení vytěženého úseku,” dodal Vladimír Blahuta

V areálu ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně a Lesní školy byly další atrakce, kterých se mohli návštěvníci zúčastnit. Byla připravena akční práce s pilou, ukázka dravců, koňské taxi, střelba ze vzduchovky a malování na obličej. Pro děti i dospělé bylo připraveno občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám